Mehmet Başaran’ın oykuculuğunun ilk donem urunlerinden olan Carığımı Yitirdiğim Tarla ile Ac Harmanı’nı bir kez daha birlikte yayınlıyoruz.
Başaran oykulerinde coğunlukla insanı doğa ilişkisi icinde ele alır. Doğa topraktır, insan toprağı kol gucuyle işleyen emekci koyludur. Ancak bu emekci koylu, aynı zamanda aclık ile de mucadele etmektedir. Kendisine hicbir yardım eli uzatılmadığı gibi, karşısında “ağa ile kurulu duzen” vardır. Ote yandan yoksulluk batağından cıkmanın duşlerini kurar; bıcak kemiğe dayandığında ofkesini dile getirir, isyan eder.
Tanıklıkları, yaşanmışlıkları kurmaca boyutuna taşıyan Başaran, koy yaşamının, ozellikle de Trakya kırsalının carpıcı gerceklerini, kadın-erkek ilişkilerini, gelenek-gorenek ve alışkanlıklarını kendine ozgu şiirsel bir bicemle anlatıyor.
Biraz sonra yağmur gecmiş, guneş ıslak toprağı yakmıştı. Mısır yaprakları uzerinde damlalar parlıyordu. Ortalık bi guzel ıslak toprak kokuyordu. Obek obek dolaşıyor, carıklarımı arıyordum. Yıllarca ozlemini cektiğim, ancak bu sabah giyebildiğim saplı carıklarımı... Bir turlu bulamıyordum. Yerler yumuşamış, bazı kocanlar camura gomulmuştu. Yoksa carıcıklarım da... Yoktular, gitmişti, sevgili carıcıklarım... Ağlamaya başladım. Babam dil ucuyla: “Gene alırız!” dediyse de, ben gayrı ayaklarımın carık yuzu gormeyeceğini biliyordum. Anam, hÂl arıyordu. Sır olmuşlardı. En buyuk sevinci de, en buyuk acıyı da aynı gunde tatmış; gene yalınayak kalmıştım... Gecmiş gunlerin anılarına daldıkca, gece cevremde genişleye genişleye kocaman bir tarla halini almıştı. Umutlarım, hayallerim, cocukluğum, her şeyim, her şeyim bu karanlık tarlada yitmişti işte...
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Carığımı Yitirdiğim Tarla - Ac Harmanı - İki Kitap Bir Arada Yazar: Mehmet Başaran Yayınevi: Literatur Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 176 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789750408236