19. yuzyılda yaşamış olan Ahmed Dursun Natıki aslen Ardahanlı olup cocuk yaşta eğitim icin Erzurum’a gelmiş ve hayatının buyuk bir kısmını Erzurum’da gecirmiştir. Ozellikle mantık alanında kendisini geliştirmiş olan Natıki, Yakutiye medresesinde mudderisliğinin yanında 11 yıl da Erzurum muftuluk gorevinde bulunmuştur. Halk arasında ‘Koca Mufti’ diye anılan Natıki Erzurum ilim ve kultur tarihine iz bırakmış ender şahsiyetlerden biri olmuştur. Ahmed Dursun Natıki Erzurum’un ve Turk duşunce tarihinin zihnine bir ilim adamı olarak yerleşmişse de onun şairlik yonu de yadsınamayacak derecede onem arzetmektedir.
Nitekim muretteb bir divan tertib etmiş olan Natıki, kendi hattıyla yazmış olduğu nushayı Sultan Abdulmecid’in huzuruna cıkarak takdim etmiştir. Divanına genel oldarak bakıldığı zaman kaside, gazel ve tarih manzumelerinin ağır bastığı gorulecektir. Natıki sadece tarih manzumeleri değil diğer manzumelerle de tarih duşurerek diğer nazım şekilleriyle de taih duşurulebileceğini gostermiştir. Natıki bu ozelliği ile de ayrı bir oneme sahiptir.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Ardahanlı Ahmed Dursun Natıki-Divan Yazar: Abdulkadir Erkal Yayınevi: Altınordu Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16 x 24 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786057702289