
Editorden
Şiirleri, oykuleri hayatla birlikte yazıyoruz. Diri, farklı bir şiiri yazma cabası, iki sozcuğun oluşturduğu parıltıyla yeni dili yaratma isteği ve kavgası kahırlı bir donemdir. Tıpkı Balzac'ın soylediği gibi "Şiir; zek ulkelerinde, uzun ve uzucu yolculuklardan sonra doğan şeydir." Bir cumle de ben ekleyim. İnsanoğlunun her zaman ihtiyac duyduğu, duyacağı en derin sozcuklerdir şiir. Şairler, surekli sozcukleri tamir etmek, onları yenilemek zorundadırlar.
Şiir editorumuz, yoğun calışma temposundan e-postamıza gelen şiirlere zaman ayıramadığını yazınca, bu sayı şiirlerinizi okumayı ve secmeyi ustlendim. Bazı şiirlerdeki imgeler dikkat cekici, guzeldi ama şiir butunluğu olmadığından, pek cok şiir, dergiye giremedi. Henuz şiir kıvamına gelmeden gonderilenlerin de dergiye girme şansları yoktu. Kurşun Kalem'de buyuk şiirler yayımlıyoruz gibi bir iddiamız yok, cunku buyuk şiiri uzun yıllardır hic bir dergi yayımlayamadı. Bize gelenler arasından en iyilerini secerek, okurla buluşturuyoruz. Yuzlerce şiir arasından secilenlerin sayısı da beş, en fazla sekiz şiirdir. Nedense bu rakam değişmiyor Kurşun Kalem'de. Şairlerin bu kuramı tersine dondurmeleri hayalimiz devam ediyor.
2013 yılında, şiddete dikkat cekmek ve daha duyarlı hayat icin bir proje oluşturmuştum. Projemi destekleyen otuz iki kadın yazarın şiddete karşı yazdıkları oykuler, 2014 yılında "Kadınların Ruh Acıları" adıyla yayımlandı. Bu kitaptaki sunu yazımda "Şiddet ve taciz kılıktan kılığa burunerek, hayatı kirleterek aramızda yaşıyor." demiştim. Aradan beş yıl gecti. Hayatın icinde surekli rol değiştiren şiddettin, daha da guclenmesine tanıklığım, bu defa bir kitap derlemesi değil ama Kurşun Kalem Gundem dosyasını oluşturdu. "Sanatta Şiddet" dosyamıza; Prof. Nigar Posteki, Mustafa Bal, Zerrin Saral, Umit Tarı, Ayşen Sarıbaş, Ozgur Surek, Aytul Akal, Nevzat Suer Sezgin, Demet Eker Ozenbaş, Kadir Menteş Bolat okurda farkındalık yaratacak yazıları ile katkı sundular. Hakan Balcı ve Sevgi Unal dosyamızı şiddet temalı oykuleri ile desteklediler.
"Aykırı Portreler" koşesinde Nalan Yılmaz, “Aslında sanat yapmak buyuculuk gibi bir şeydir.” diyen Sevim Burak"ı yazdı."Şairin 24 Saati"nin konuğu Hayri K.Yetik, "Şimdilerde, insan nedir"e yanıt arayan bir kitap yazdığını mujdeliyor okurlarımıza. Dergimizin soyleşi sayfalarında; Kemal Anadol-Huseyin Yurttaş'ın, Osman Akbaşak-Nevzat S. Sezgin'in, Dilek Ozkan da Fatma Aras'ın sorularını yanıtladılar.
Mektuplar dosyamız, Dincer Sezgin'e Mektuplarla suruyor. Oğuz Tumbaş'ın hazırladığı dosyaya; Ahmet Gunbaş, Atila Er, Bulent Guldal, Huseyin Yurttaş, Mehmet Sadık Kırımlı, Gonul Catalcalı, Mine Hoşcan Bilge ve Oğuz Tumbaş yazdılar.
Saime Bircan Sak, "Turgay Gonenc" başlıklı yazısı ile gectiğimiz aylarda aramızdan ayrılan usta sanatcıyı gundeme getiriyor. "Sozcuklere Bağlanmak" Oğuz Ozdem, "Bin Yuz Bir İnsan' Ya Da Kişisel Gelişim Kitaplarının Dayanılmaz Ağırlığı"nı Selman BuyukÂşık yazdı.
Yakından gecen Oykuler koşesinde Handan Gokcek "Kurmaca Metinlerde Catışma"ya dikkat cekerken, genc oykuculerin oykulerini de "Yakından Gecen Oykuler" sayfalarında Kurşun Kalem okurları ile buluşturdu.
Kurşun Kalem'in sanata sozu olan, oneriler sunan, dosyalar hazırlayan edebiyat dergisi olduğunu anımsatarak, yazar arkadaşlarımızın sekiz on sayfa uzunluğunda oykuler gondermemelerini rica ediyoruz. Felsefi metinlerinizi, deneme, inceleme, eleştiri, anı, kısa oykulerinizi, şiirlerinizi bekliyoruz. Bu sayımıza emek verenlere ayrı ayrı teşekkur ederim. 53. sayımızda goruşmek uzere, sevgiyle.
Mine Omer
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Kurşun Kalem Sayı 52 Yazar: Kolektif Yayınevi: Nezih-er Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 19 x 27 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 2789788616764