
“Hayır Peder. Yanılıyorsun… Sen bir Dış Guc tarafından verildiği icin ahlak kurallarımız olduğuna inanıyorsun. Bense olu bedenler pis koktuğu icin boyle kurallarımız olduğunu duşunuyorum… İnsan olu bedenlerin pis kokusunu sevmiyor… Ama etrafındaki dunya oyle ki, oldurmek ve olu bedenler uretmek zorunda kalıyor. Oldurmekten hoşlanmıyor demiyorum. Kokudan hoşlanmıyor diyorum. Celişkinin ozu bu. Oldurme zevkini bozan nahoş curume kokusu karşısında burnunu kapatmasına yol acan o dunya-dışı gucun ne olduğunu soruyor ve cevap olarak dinlerini ve ahlak kurallarını icat edip, sinir sisteminin ust kısmının medeniyetin başlangıcını yaratmasına izin veriyor; nihayetindeyse sadece etin bozulmasını geciktiren buzdolaplarını değil, aynı zamanda hava sızdırmaz gaz odalarını, canlılardaki proteinleri okside eden alev makinelerini ve kokusuz, temiz atom bombalarını icat ediyor. Boylece medeniyet bir zamanlar onu doğuran şeyi bastırmanın yolunu buldu. Hayır, medeniyetimiz ateizm yuzunden değil, olumun kokusunun giderilmesi yuzunden intihar surecinde.”
Polonya asıllı Britanyalı yazar Stefan Themerson’ın hayatının son yıllarında kaleme aldığı Sardalyanın Gizemi, yazarının cokyonluluğunu ve engin birikimini yansıtan sıradışı bir roman. Merak uyandıran olay orgusuyle bir dedektif hikÂyesini andıran ama derin felsefi diyaloglarıyla, hayata ve tarihe ayna tutan isabetli tespitleri ve toplumsal eleştirileriyle, Oklit’e pabucunu ters giydiren teoremleri ve ince mizahıyla, herhangi bir kategoriye sokulmayı reddeden bir roman.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Sardalyanın Gizemi Yazar: Stefan Themerson Yayınevi: Metis Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786053161677