
“Abartmak ha! Burada biraz daha yaşayınca her şeyi daha iyi anlayacaksın. Şu vadiye bak! Golgesinde kalan yuzlerce bacanın dumanlarına dikkat et! Sana soyluyorum, bu insanların başındaki bela, o sis bulutundan daha yoğun ve daha yakın. Burası Korku Vadisi, burası Olum Vadisi! Gun batımından şafak vaktine kadar herkes korku icinde dolaşıyor. Cok yakın zamanda, bu olaylara kendin bizzat şahitlik edeceksin.”
Ne Sherlock Holmes’u “tanıtmaya” ne de 1886 ile 1927 yılları arasında Arthur Conan Doyle’un onun hakkında yazdığı altmış hikÂyeyi anlatmaya gerek var. Daha sonraki yıllarda Holmes karakteri ile arkadaşı ve tarihci Dr. John H. Watson, Âdeta gercek kişiliklere burunmuş ve bilim kurgu dunyasının en unlu karakterleri olmuşlardır. Kaldı ki hikÂyelerini hic okumayanlar bile onları tanımaktadırlar.
Holmes’un unu o derece yaygınlaşmıştı ki yanında taşıdığı malzemeler dahi polislik, dedektiflik ve sucluları bulma konusuyla butunleşmiştir; orneğin, kıvrımlı piposu, uzun şapkası ve buyuteci Sherlock Holmes’un goruntusunu canlandırmaya yetmektedir. İlk baskılarda kullanılmamasına karşın “Cok basit sevgili Watson.” cumlesi bir ozdeyiş olarak dilimize girmiştir. Bu cumle, okuyucuyu şaşırtmakla beraber aslında her şeyin cok acık secik olduğunu belirtmek amacıyla kullanılmıştır.
Londra’ya giden ziyaretciler hÂl akın akın Sherlock Holmes’un yaşadığı Baker Caddesi’ne gitmekte ve uzun yıllardır bu muhteşem dedektifin yaşadığı 221 B numaralı eve, Sherlock Holmes’un kendi problemlerine cozum bulacağını umit ederek dunyanın her bir tarafından mektuplar yağdırmayı surdurmektedirler. Onun gercek bir insan olduğunu ve yardım edeceğini duşunmektedirler hatta 2008 yılında UKTV GOLD tarafından yapılan bir ankette, İngilizlerin yuzde elli sekizinin Sherlock Holmes’un gercek bir insan olduğuna inandığı ortaya cıkmıştır (Bunun aksine ankette Winston Churchill’in bir bilim kurgu karakteri olduğuna inananlar ise yuzde yirmi uctu.).
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Sherlock Holmes-Korku Vadisi Yazar: Sir Arthur Conan Doyle Cevirmen: Semra Eşlisoy Yayınevi: Tema Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786051212203