Foucault, “Yaşamı savunmak gerekir!” derken, Spinozavari bir curete cağırır bizi. Onun bu cağrısı, Leibnizvari kıvrımlardan gecerek, kederden uzak bir neşeyle yaşamın koklerine tırmanır. Bedenin kahkahasıyla ve aklı ateşleyen imgelerle ruhumuza ve kişiliğimize sunulan kudret, ucurumun gozlerinin icine bakmayı ve korkuyu korkutmayı arzulamaktadır. Suat Hayri Kucuk’un dediği gibi: “Cesaret gulmek ister!” Cunku kahkaha bizden yanadır!
Hayat bir sahnedir, biz kadınlar ve erkekler ise birer oyuncu. Kimin hangi rolu oynayacağı, ne zaman sahneye gireceği ve cıkacağı ya da kac perde oyunda kalacağı muphem! Ancak, perdeler hayatın tersini gosterecek kadar kısa ve bu oyunda maalesef bazıları icin her şey mubah. Oynayanlar farklı olsa da oyunun değişmez bir dongusu var: Zalim kurbanını arar, kurban ise kurtarıcısını. Ama aşıkla maşuk gibi kurban zalime, zalim kurbana donuşuverir. Hayatın en cok alkışlanan sahnesi, kusursuz bir cinayetin işlendiği Ândır. Cinayet kusursuzdur! Kusursuzdur, cunku maktul secildiğinin farkında değildir.
Sıcrama pozisyonunda avını izleyen zalim once avını iyice suzer, uzerine atlar, onu yoklar… Kurbanın cılız savunmasını fentlerle, eskivlerle savuşturarak onu yorar. Alkışlayanlar, goz gore gore gelen olume, işlenen cinayete sırtını donenler; sıranın kendilerinde olduğunu bilmezler. Oysa zalimlik doyumsuz bir kuyudur.
Fent, bir avuc iyi insanın zalime karşı şovalyece mucadelesini anlatan, hayatın sahnesinden bir perdedir. Bilirsiniz, iyiler de olur! Onları sevdiklerinden ayıran katil, zulum karşısında susan dilsiz şeytandır. Fent’i yaşadıktan sonra, “Gormedim, Duymadım, Bilmiyorum” diyemeyeceksiniz.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Fent Yazar: Atila Yuksel Yayınevi: A7 Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052191118