Erkeklerin genellikle 50 ile 60 yaş aralığında girdiği ve gunluk hayatı doğrudan etkileyen bir donem olan andropoz, testosteron hormonunun azalması ile birlikte kendisini gosteren bir durumdur. Erkeklerin hayatında ceşitli değişiklikleri getiren ve genelde korku yaratan bu donem, andropoz nedir, andropoz belirtileri, andropoz ne demek gibi farklı soruları da beraberinde getiriyor. Erkeklerin bu dongusunu ve belirtilerini kaleme aldık.

Andropoz nedir?

Doğal yaşlanma sureci olarak da adlandırılan ve halk arasında cok sık gundeme gelen “Andropoz ne demek?” sorusu tek bir cevap barındırsa da bilinmeyen bircok gerceği de beraberinde getiriyor. Erkeklik hormonu testosteronun azalması ile ilişkili bir durum olan andropoz, kadınlardaki menopoz doneminden farklı şekilde kademeli olarak gercekleşiyor. Uzmanlara gore erkeklerde 30 yaşına geldikten sonra testosteronun her 10 yılda yaklaşık %10 oranında azaldığı goruluyor. 50 yaş uzeri erkeklerde artık yavaş yavaş andropoz belirtileri hissedilmeye başlanıyor.

Enerji eksikliği

Surekli yorgunluk hali ve enerji eksikliği andropoz belirtileri arasında ilk sırada yer alıyor. Bazı gunler halsizlik ve enerji eksikliği aniden bastırabiliyor ve buna konsantrasyon eksikliği eşlik edebiliyor. Yoğun bir gunluk hayat yaşayan erkeklerde bu durum oldukca sıkıntıya neden olabiliyor.
Jinekomasti

Daha az testosteron uretiminin bir sonucu olarak andropoz doneminde erkeklerde jinekomasti yani memelerin gelişimi ve buyumesi durumu gorulebiliyor. Erkeklerde ortalama %40 oranında gorulen bu durumun, mutlaka doktor kontrolunde takip edilmesi gerekiyor. Kendinizde bir değişiklik hissettiğinizde hızlıca doktorunuza başvurmalısınız.
Ruh hali değişimleri

Andropoz donemi belli bir değişim surecini takip ettiğinden erkeklerde ruh hali değişimlerine, zaman zaman ruhsal bunalımlara da sebep olabiliyor. Bunun onune gecmenin en onemli yolu ise bireyin farklı aktivitelere kanalize olması ve zamanını daha cok sevdiği insanlarla gecirmesi.
Artan vucut yağı

Andropoz belirtileri arasında yer alan bir diğer durum da hormon dengesizliklerine bağlı olarak bel cevresi yağlanmalarının ortaya cıkmasıdır. Testosteron eksikliğine bağlı olarak vucudun daha fazla yağ depolaması ve metabolizmanın yavaşlaması durumu yaşanan en sık şikayetlerdendir.
Kemik yoğunluğu azalması

Erkeklerde sperm uretimini sağlayan bir hormon olan testosteron aynı zamanda kemik yoğunluğunun, kas gucu ve kutlesinin korunmasını da sağlar. Andropoz donemi ile azalan testosteron ise zamanla kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olur ve andropoz belirtileri arasında gosterilen bu durum doktor tedavisi gerektirir.
https://www.iyihisset.com

__________________