Conkler, Turk kulturunun en temel kaynaklarından birisidir. Conkler sayesinde sozlu kulturun en değerli urunleri kayıt altına alınmış ve bir anlamda olumsuz kılınmıştır.
“Başta halk şairlerinin şiiri olmak uzere ceşitli folklorik bilgilerin kaydedildiği ve uzunlamasına acılan, sırtı dar, ensiz, deri kaplı deftere conk denilir.Benzerliğinden ve şeklinden dolayı bu defterlere sığırdili yahut danadili de denilmiştir. Bazı kayıtlarda conk yerine beyaz‐ı buzurg ifadesi kullanılmıştır. Aydınlar da bu defterlere sefine‐kÂri demişlerdir.”
Conkler uzerine yapılan yuzlerce calışma, binlerce makale ve bildiriye rağmen Anadolu’nun her şehrinde, kasabasında, koyunde incelenmemiş bir conkle karşılaşmak hÂl mumkundur. Bunlar ve icerisinde yer alan bilgiler edebiyat hazinemizin kayıp parcaları gibi ulaşılmayı beklemektedir.
Prof. Dr. Mehmet Fatih Koksal bu durumun altını Ya Kebîkec adlı calışmasında onemle cizmektedir:
“Olgun bir Turk edebiyatı tarihi yazılabilmesinin, bu meyanda şair biyografilerinin layıkıyla tespitinin yolu, dilimizin -mumkun mertebe- butun yadigarlarının ortaya konulmasından gecer. Edebî yadigarımızın neşri tamamlanmadan, edebiyat tarihimize dair soylenecek sozlerin eksik, konulacak teşhislerin yetersiz, varılacak sonucların da isabetsiz olacağına şuphe yoktur… İstanbul’a gelemedikleri icin tezkirelere girememiş şairler, şiir parcaları veya risaleleleri mecmuaların arasında oylece kalakalmış muellifler hatta divanı veya divancesi olduğu halde edebiyat literaturumuze kazandırılmamış pek cok şairimiz vardır… Edebiyat tarihimizce mechul yeni eserler, yeni şairler, her turden yeni metinlerin gun yuzune cıkarılmasında, elimizdeki en değerli malzemeler ise mecmu‘a-i eş‘ar adıyla andığımız şiir mecmuaları ve kısmen conklerdir… Kayıp olduğunu sandığımız bircok eser, adını duymadığımız pek cok şair, mechul veya divanı bilinmeyen şairlerin divanlarda yer almayan şiirleri hic kuşku yok ki hÂl bu mecmu‘aların kuf kokulu sayfalarının arasında gizlidir.”

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Halk ve Divan Şiiri Kardeşliği Yazar: Metin Hakverdioğlu Yayınevi: Gece Kitaplığı Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 171 Ebat: 16 x 24 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786257858526