Ulkemizde ve dunyada eğitim sistemlerinin en onemli bileşenlerinden olan oğretmenler cocukların hayata dair anlam dunyalarının şekillenmesi ve gercek yaşama uyum sağlama surecinde aileden sonra en onemli kişilerdir. Nitekim sosyal bir varlık olan bireylere oğretmenler bilimsel bilginin yanında gundelik hayatlarını surdurebilecekleri kulturel bilginin oğretimini de sağlamaktadır.

Oğretmenlerin eğitim sisteminin temel taşlarından biri olması onların sahip olması gereken pedagojik niteliklerini de onemli kılmıştır. Cunku oğretmen- oğrenci ilişkisi duşunulduğu gibi sadece bilgi aktarımıyla kalmayıp cocuğun ahlaki, sosyal ve değer/normlar dunyasının da şekillenmesinde onemli rol oynar.

Okul ve eğitim uzerine yapılan tartışmalar genellikle oğretim programı ve ders kitabı uzerine yapılmaktadır. Bu durum, oğretim surecinin temel ogelerinden olan oğretmenleri ve oğretmenlerin sorunlarının goz ardı edilmesi ihtimalini doğurur. Oğretmenlerin eğitim sistemi ve oğrencinin okul yaşantısı uzerindeki etkileri oğretim programı ve ders kitabı kadar onemlidir.

Oğretmenin oğrencilerle ve velilerle kurmuş olduğu diyalog aslında genel okul iklimininde temelini teşkil eder. Dergimizin bu sayısı okulların acıldığı bir zaman diliminde oğretim programlarının, ders kitaplarının ve mevcut sınav sisteminin değiştirilmesi gibi guncel tartışmaların yanı sıra oğretmen sorunlarını dile getirerek alana onemli katkılar sağlamayı hedefliyor.

İcindekiler

Sunuş 7

Dosya: Oğretmen Sorunları

Oğretmenler Oğretmen Olmaktan Nasıl Uzaklaştırılır? Bir Oğretmenin Kendi Gecmişine Uzaktan ve ‘İceriden’ Bakışı 11

S. Yetkin Işık

Arnd-Michael Nohl ile Soyleşi: Oğretim Teknolojiye İndirgenemez 23

Oğretmen Emeği: Niteliksel Değişimlere İlişkin Sistemik Denetimlerin Eleştirel Bir Analizi 28

Kemal İnal

Yeni Donemin Behrengi, Duyşen, Fakir Baykurt'u Olacak Oğretmen 41

Feray Aytekin Aydoğan

Koy Enstitulu Oğretmenler Olarak Bilgili ve Kulturluyduk 53

Bekir Baki Aksu

Dershane Oğretmenliği Uzerine 62

Cengiz Kaygısız

Ozel Eğitim ve Kaynaştırma Gercekleri 67

Mete Akoğuz

Oyunu Kurtar 74

Şule Şenol

“Yeni” Mufredattan “Guncellenen” Mufredata Donuş! 85

Alaaddin Dincer

Eski Kafayla ‘Yeni Mufredat’ 105

Erkan Aydoğanoğlu

Disiplinlerarası Sanat Eğitimini Surdurmek 115

İnci San

Ahlaki Gelişim: Psikolojik Bulgular ve Tartışmalar 131

Ulaş Başar Gezgin

Tarihte Nesnellik, Anlama ve Yorumlama Sorunu 149

S.Yetkin Işık

Oğrenci İşciliği (Kitap Tanıtımı) 169

Kemal İnal

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Alternatif Eğitim Sayı 5 Yazar: Kolektif Editor: Kemal İnal Kapak Tasarımı: Huseyin Varış Yayınevi: Yeni İnsan Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 15 x 21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 2789788611120