Millî edebiyat arayışı ve talebi, milliyetcilik duşuncesinin uyanışına koşut olarak gelişir ve “ulus devlet”in kuruluşuyla projeye donuşur. Turkiye’de Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte, millî edebiyat soylemi, kulturel yapılanmadaki projelerden biridir. Nusret Safa Coşkun’un 1936’da Acık Soz gazetesinde dizi olarak yayımlanan roportajında, Cumhuriyet’le birlikte millî bir edebiyat yaratılıp yaratılamadığı donemin şair ve yazarlarına sorulmuştur. Bu dizi roportaj ile on uc yıldaki girişimlerin sağlaması yapılmak istenir sanki.
Acık Soz’de yayımlanan roportajlar, 1938’de Millî Bir Edebiyat Yaratabilir miyiz? adıyla kitaplaştırılır. Kitapta, yirmi dokuz şair ve yazarın cevabına yer acılır. Nusret Safa Coşkun, roportajların devamının ikinci ciltte yer alacağını duyurur ama bu cilt yayımlanmaz. Millî Bir Edebiyat Yaratabilir miyiz? adlı kitaptakilere Acık Soz gazetesinde yayımlanan diğer roportajları da derleyerek ekleyen Şaban Ozdemir, Coşkun’un bu niyetini, yıllar sonra gercekleştiriyor. Bu yeni yayında, kırk altı şair ve yazarın goruşleri yer alıyor. Fuat Koprulu, Mehmet Emin Yurdakul, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halid Ziya Uşaklıgil, Peyami Safa, Şukûfe Nihal Başar, Suat Derviş, Necip Fazıl Kısakurek, Orhan Seyfi Orhon, Salih Zeki Aktay, Yaşar Nabi Nayır, Behcet Kemal Cağlar ve Nahid Sırrı Orik onlardan bazıları.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Milli Bir Edebiyat Yaratabilir miyiz? Yazar: Nusret Safa Coşkun Yayınevi: Colpan Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786056829277