ABD Hava Kuvvetleri, 1993 yılında GPS’i dunyaya actıktan sonra bu teknoloji arabalarımıza, telefonlarımıza ve hatta saatlerimize kadar geldi. Tabii hem askeri hem de sivil yaşamda bu kadar cok alanda kullanılan bir teknolojinin geliştirilmesine devam edilmesi de şaşırtıcı olmaz.
GPS III, şu an yorungede yer alan iki uydu ve geliştirme aşamasında olan sekiz uyduyla birlikte geliştirilme surecinde. İşte 2023 yılında tamamen kullanıma sunulacak olan yeni nesil GPS ile ilgili bilmeniz gerekenler.
[h=2]Yeni teknolojilere adapte olabilecek[/h]
İlk GPS III uydusu Lockheed Martin tarafından fırlatılmış ve tahmini olarak 529 milyon dolara mÂl olmuştu. Daha sonra dokuz uydu daha planlanmış ve GPS 3 projesi, bir anda 5,5 milyar dolara fırlamıştı. Bu uyduların uzun omurleri duşunulunce maliyetleri karşılanabilecek duzeye geliyor. Tasarım omru 7,5 yıl olan uyduların aksine GPS III uyduları 15 yıl kullanılabilecek. Ayrıca yeni uydu sistemi, yeni teknoloji geliştirmelerine ve gorev değişikliklerine adapte olacak şekilde tasarlandı.
[h=2]Uc kat daha doğru[/h]
Şu an var olan GPS II sistemi de doğru ancak GPS III, bunu bambaşka bir seviyeye taşıyacak. Yeni nesil GPS’in, şu an ki var olan GPS teknolojisinden 3 kat daha doğru olması bekleniyor. Yani 5 ile 10 metre arasında olan doğruluk payı 1 ile metreye kadar duşecek. Ayrıca sinyal de cok daha guclu olacak.
Yani tum bunlar bilmediğiniz bir şehirde sokak aralarında gitmeye calıştığınız yeri bulmaya calışırken artık yanlış sokağa sapma ihtimalinizin cok daha az olacağı anlamına geliyor.
[h=2]Herkes icin daha gelişmiş navigasyon[/h]
GPS III teknolojisinin guzellikleri sadece daha doğru olmakla kalmıyor ayrıca bu teknoloji daha fazla kişiye de yayılacak. Bu genişlemenin kilit noktası da diğer uluslararası kuresel navigasyon uydu sistemleri (GNSS) ile uyumlu olan yeni L1C sivil sinyalleri olacak. L1C sinyali; Avrupa’nın Galileo, Japonya’nın QZSS, Cin’in Beidou ağıyla aynı merkez frekansı paylaşıyor. Gelecekte GPS alıcıları, coklu kuresel navigasyon uydu sistemlerinden tek seferde konum verileri toplayabilecek ve bunu da gelişmiş takip sisteminde kullanacak.
[h=2]Yıllar suren gecikmeler[/h]
Yıllarca yaşanan gecikmelerden sonra GPS III sistemi en sonunda gelişmeye başladı. Vespucci adı verilen ilk GPS III uydusu Aralık 2018’de fırlatıldı, ikinci Magellan uydusu Ağustos 2019’da fırlatıldı. Test aşamasından gecen ucuncu uydu ise SpaceX’in Falcon 9 roketiyle Ocak 2020’de fırlatılacak.
[h=2]Gelecekte ne var?[/h]
GPS III’ten sonra Lockheed, 22 GPS III Follow-On uydusu uzerinde calışmak icin sozleşme yaptı. 2026 yılında calışmaya başlanacak olan bu uydularda ikinci bir anten yer alacak ve bolgesel askeri destek sağlayacak. Her uydu farklı antenlerinden farklı sinyaller iletecek.