İt Yangını her gunku hayatımızın alıştığımız sınırları icinde gezinirken bizi yoldan cıkaran kısa carpışma anlarına odaklanan oykulerden oluşuyor. Ama yolun dışında buyuk maceralar, yepyeni bir hayat yok. İnsan donup dolaşıp aynı yere geliyor, bir kopeğe donuşse bile kucuk hesapları bırakamıyor, ruhu ve bedeni arasındaki catışma suruyor. Huzur bulmak icin karıncaların sayıldığı, varoluşsal zaferin bir sinekle mucadele arandığı bir dunya bu.
Reyhan Kocyiğit’in oykulerinde sıradan caresizlik anları insanın algısında sıra dışı kırılmalara neden oluyor, anormal normale borcunu oduyor.
“Tanrı beni ufururken icime fazladan hava uflemiş olabilirdi. Nedeni neyse ne, ozetle olmamışlığın olmuşluğu vardı uzerimde. Haddini bilmez, kustah uzay boşluğundaki bu kucuk gezegende, yercekimine esir duşerek sıkışıp kalmış, olmamış bir canlıydım işte.”
“Evet, lanetlendim, Tanrı’nın gazabına uğradım. Bu durumumu dunyevi hicbir sebep acıklayamaz elbette. Yalakalıklarla dolu o yakarışlardan sonar Tanrı’nın bana, ‘Sana bir değer vererek yeryuzune gonderdim. Ancak bununla yetinmedin. Verdiğimi beğenmeyip, başka bicimlere ozendin. Senin bu yaptığın nankorluktur ve cezasını cekeceksin.’ Dediğini duyar gibi oluyorum. Bedenim bir kopekken, ruhumu hÂl insan olarak bırakması, hatta beni genc bir kıza Âşık etmesi ceza vermekte ne derece usta olduğunu gosteriyor. Ustelik cins bir hayvan değil de, sıradan bir sokak kopeği olmak gururumu nasıl incitiyor bir bilseniz…”
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: İt Yangını Yazar: Reyhan Kocyiğit Yayınevi: Edebi Şeyler Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786055185916