Turkiye'nin sosyal tarihiyle ic ice yuruyen romanlarında toplumun ceşitli yanlannı ve kurumlarını ele alan Yakup Kadri, Nur Baba romanında dikkatini yuzyıllardır toplumun moral değerlerini kuran, insanların ic dunyasını duzenleyen tekkeye ve tekke cevresinde surdurulen hayata cevirir.
İmparatorluğun cokuş ve cozuluş surecinde asıl işlevini kaybeden butun kurum ve kuruluşlar gibi, tekkeler de işlevlerini kaybeder, gorev ve sorumluluklarmdan uzaklaşır.
Tanrı merkezli bir dunya algısı cercevesinde insanın ic dunyasının temizlenmesini ve arınmasını gercekleştirmesi gereken tekkeler, zamanla bu dunya algısından uzaklaşarak dunyevi zevk ve eğlenceye, kadın-erkek ilişkisinin serbestce yaşandığı, icki ve uyuşturucu maddelerinin rahatlıkla kullanıldığı, işlevlerini kaybeden, poetikasızlaşan meldinlara donuşur.
Bu romanıyla yazar, kapalı toplum birimi modeli olarak beliren tekkelere dikkatini yoneltir, bir Bektaşi tekkesi cevresinde tekkelerin ic yuzunu, cozulen değerler sisteminin yerini dionizyak coşkunun ve zevkin alışın! edebi eser seviyesinde işler.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Dionizyak Coşkunun İhtişam ve Sefaleti Yazar: Cafer Gariper Yayınevi: Cizgi Kitabevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051963723