“bekledim sabahın ilk ışıklarına, ezan sesini duyana,
Kilise canı calana,
Bakkal kepengini acana,
Kurtlar ulumayı kesene,
Dedem namaza durana,
İnek dağa kacana,
Dağ yanana kul olana kadar, geceye doktum gozlerimi, sozlerimi.”
Madam Eleni Kutsal Bakire’ye yalvarana (Burada dayanamayacaktım. Koşup Madam’ın evine; yalvaracaktım beni de al iceri, ben de dua edeyim Meryem’e bir Meryem de bizdedir diye. Sana nar getiririm, incir getiririm, oturur gazel okurum. Ne olur ac kapıyı Madam. Ac kapıyı Madam, Madam ac kapıyı, kapıyı ac Madam… Tuttum kendimi. Ya da tutmak istedim, gidemezdim, benim Meryem’im İsa’sı ile bir ağacın dallarında cicek acmaktaydı, bırakamadım, kacıramazdım bu buyuk kanlı şoleni)”
Uğur Morkaya oykuculuğumuzde yeni ve guclu bir soluk. Kendine has uslubuyla, okurunu oyku evreninin merkezine yerleştiriyor ve hikÂyesini buyutuyor. Soylenememiş sozlerin, icte nasıl da buyuduğunu; surgunlerin geride neler bıraktıklarını, gumbur gumbur yaşanan sevdaların sessiz sedasız bitişlerini; fakirliğin, sefaletin, cocukluğun, olumun buluşmalarını; asker postallarının sesinde beklemenin ve caresizliğin halini; fotoğrafların, nesnelerin ve suretlerin bir turlu unutturamadığı hatıraları anlatıyor. Ve bunu yaparken sesini hic kaybetmiyor. Bu oykuler, son derece muzikal bir dile sahip. Ritmini bulmuş, asla yanlış bir notaya basmayan bir usta sanatcı titizliğiyle ince ince işlenmiş. Okurunun kulağından hic dinmeyecek, kendini yeniden ve yeniden buyutecek hikÂyeler.
- Ali Oktay Ozbayrak
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: İcimde Bir Ses Kaldı Yazar: Uğur Morkaya Yayınevi: Kutu Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786058088177