Sevgili hemşerim ve dostum Veysel Kaymak Hoca “Ozanların Işıklı Yolunda” adlı son şiir kitabında farklı turden şiir denemelerini bir araya toplamış.
1965 yılından gunumuze kadar yazdığı lirik şiirlerinden adeta bir guldeste hazırlamış. Sol demokrat bir aydın olarak hayatının her doneminde tanıklık ettiği sosyal-politik olaylara ilişkin goruşlerini sakınmadan ve ozlu bir anlatımla sergiliyor. Ozellikle son 20 yılda siyasal İslamcı gelenekten gelen siyasi aktorlerle “kapışmaktan” geri durmuyor.
Emekten yana ve insan haklarına duyarlı bir eğitim işcisinden beklenen tepkileri gormekte gecikmiyoruz. Ancak Veysel Hoca’nın bence tadına doyum olmaz şiirleri, kozmik doğa sevgisini başta doğduğu, “Emlek Yoresi”nin coğrafyasına daha sonraları da uzun sure yaşadığı Ankara ve muhtemelen yazlık evinin bulunduğu Kuzey Batı Anadolu yerleşim yerlerine aktarıyor.
Her vesile ile ulu ozanımız Âşık Veysel’den soz ettiğinde, ustaya saygı ve hayranlık, icten bir şekilde dile geliyor. Hatta ozanın hayatının gec donemlerinde, politik Alevi Hareketi’nin de canlandığı, 70’li yılların başında, Veysel Baba’nın yeterince keskin devrimci olmamakla ya da Alevi soylemine sadık deyişler uretmemekle suclandığı zamanlar duşunulduğunde, adaşı, hemşerisi ve cırağı Veysel Hoca’nın, bu haksız eleştirilere cevap vermeye calıştığı şiirler gercekten hakkaniyet ve sadakat orneği olarak parlıyor…
Atışmalardaki ustalığını, sevgili dostumuz ve yoldaşımız Kemal Bulbul ile yuruttuğu o guzelim polemiklerde gormek gercekten cok zevkli ve oğretici. Sevgili dostum, can kardeşim yaratıcı uretkenliğinin devamını diler bu vesile ile gonulden kucaklarım. Aşk ile…
Dr. Cengiz Gulec
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Ozanların Işıklı Yolunda Şiirler Yazar: Veysel Kaymak Yayınevi: İzan Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 188 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786057198103