Mehmet Başaran, Ozgurleşme Eylemi Koy Enstituleri’nde okuduğu ve yukseğini de bitirdiği, Cumhuriyet tarihinin en onemli eğitim uygulaması olan koy enstitulerini ve eğitim kavramını irdeliyor. Koy cocuklarına yonelik ve kırsal kesim icin tasarlanan koy enstitulerinin ortaya cıkışını, oğrenci-oğretmen ilişkisini, okuma olanağından uzak koy cocuklarına sunulan olanağı ve bunun değerlendirilişini, enstitulerin işleyişini ve icerdiği eğitim-oğretim konularını sergiliyor. Enstitulerde gercekleşen, gerek doğaya yonelik gerekse kulture yonelik imece’yi ve etkinlikleri, oğrencilerin urunlerini ve yaratıcılığını orneklendiriyor. Bu tarihsel eğitim atılımında, donemin kultur olgusuyla birlikte, one cıkan kişilerin, ozellikle uygulamanın mimarı olan İsmail Hakkı Tonguc, Hasan Âli Yucel, Ferit Oğuz gibi aydınların buyuk cabalarını, ozverilerini aktarıyor.
Koy cocuklarının bilinclenmesinden, okumasından rahatsız olan cevrenin, iktidarın, tutucu siyasî odakların ve cıkar gruplarının enstitulerin kapatılmasına ilişkin oyunları da bu kitabın konuları arasında. Ve Başaran, o zamanki rayından cıkan gidaşatın doğurduğu sakıncaları, ozellikle 1946 secimlerinden sonra enstitulere, oğretmenlerine, oğrencilerine yapılan baskıyı ve ensitulerin kapanmasıyla eğitimde başlayan “karanlık” donemi de bize gosteriyor...
Yalnız okuryazarlığı yaygınlaştırmak, tum koyleri okula kavuşturmak, yeni tip bir oğretmen yetiştirmek değildi amac. Hele hele kimilerinin sandığı gibi kapalı koy ekonomisini surdurmek hic değildi. Tarihsel koşulların sağladığı olanaklardan yararlanarak, eğitimi, emekci uretici halkı bilinclendirerek, siyasal bir guc durumuna getirici, somuru duzenini zorlayıcı, değişmeyi hızlandırıcı bir eyleme, ozgurleşme eylemine donuşturmekti.
Mehmet Başaran
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Ozgurleşme Eylemi Koy Enstituleri Yazar: Mehmet Başaran Yayınevi: Literatur Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 212 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789750408229