Osmanlıdan Cumhuriyete iki donemi yaşamış; eğitim, siyaset ve cemiyet hayatında aktif rol oynamış aydın bir Turk kadını… II.Meşrutiyet doneminde oğretmenlik yaptığı yıllarda tanıdığı Halide Edip Adıvar'ın yakın dostu… Darulmuallimat, İnas Mektebi, Feyziye Mektebi gibi okullarda oğretmenliğin yanı sıra yoneticilik yapmış kadın sorunlarının cozumunde eğitimin onemine inananmış bir eğitim gonullusu… Balkan Savaşı'nda yaşanan acılar uzerine duzenlenen Darulfunun Konferansları'nda ve Mutareke yıllarında işgallere karşı mitinglerde yaptığı konuşmalarla halkı birlik ve beraberlik icin orgutlemiş bir hatip… İşgal gunleri geride kaldıktan sonra Mustafa Kemal Paşa liderliğinde kurulan Cumhuriyetin ideolojisini benimsemiş, bunu da "Cumhuriyetle yeniden doğdum" diyerek sık sık dile getirmiş bir devrimci... İstanbul Belediye Meclisi'nin ilk kadın uyesi olduktan sonra 1934'te ilk kadın milletvekillerinden biri olarak TBMM'ye girmiş bir siyasetci… Teali Nisvan Cemiyeti'nden Muallimler Cemiyeti'ne, Turk Ocakları'ndan Turk Tayyare Cemiyeti'ne kadar cok sayıda dernekte başkanlık yaptıktan sonra hayatını cocuklara ve muhtaclara adamış bir cemiyet kadını… Halide Edip Adıvar'dan Nezihe Muhiddin'e, Cemal Paşa'dan Mustafa Kemal Ataturk'e, İsmet İnonu'den Falih Rıfkı Atay'a, Hakkı Tarık Us'tan Hamdullah Suphi Tanrıover'e, Şair Mehmet Emin Yurdakul'dan Turkiye'nin ilk dunya guzeli Keriman Halis'e pek cok şahsiyet ile hayatı kesişen Nakiye Elgun'un biyografisi, Osmanlıdan Cumhuriyete geciş surecini sosyal ve siyasal acıdan daha iyi anlamamıza katkı sağlayacaktır.
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 288

Baskı Yılı: 2014

Dili: Turkce
Yayınevi: Phoenix
Kitap Adı: Osmanlıdan Cumhuriyete Bir Cemiyet Kadını - Nakiye Elgun Yazar: Nuray Ozdemir Yayınevi: Phoenix İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9786054657698