Romanınız Kuşatma Altında'yı okudum. 12 Eylul konusunda yazılan, oldukca az sayıdaki iyi romanlar arasında yer alıyor bence yapıtınız. Ben her şeyden once romanın hem formel yonden deneysel yapısını hem karakterlerin etkileyiciliğini hem de anlattığınız konuya yaklaşım biciminizi beğendim. Karakterlere uygun konuşma bicemi, yazarın aradan cekilerek tamamen konuşmalarla ic ve dış realiteyi aktarması bence farklı bir deneyim olarak dikkati cekiyor ve yapıtınız klasik roman kalıplarından sıyrılarak, icindeki devrimci oz'e bicimsel acıdan da devrimcilik kazandırıyor. Bu arada arada oyle sozler var ki felsefi derinlikleri nedeniyle gercekten "altı cizilmesi gereken" cumleler...
-Hulya Soyşekerci-

Kuşatma Altında: 'Secilmiş Trajediler' Cağında, Bir Deneysel Roman

Alaattin Topcu'nun son kitabı Kuşatma Altında'yı bir gecede okudum. Eskiden sıkca yaptığım, bu yuzden olağan gelen bu ayrıntı, uzun zamandır tekrarlanmadığı icin olsa gerek, bu kez beni duşunduren nedendi. 309 sayfalık bir deneysel romanı sabaha kadar bitirmemi sağlayan nedir?

Unutmaya cabaladığımız gercek ve onun işaret ettiği duygudan kacış, yaşanmış gercekliği uzakta tutmanın bir bicimidir. Bu durum, ortak bir arzuya donuştuğunde, karşılığını yaşayan dilde bulur. Herkesin paylaştığı dil, artık bir 'uzerini ortme' işleminin aracı haline gelmiştir.

Topcu, roman boyunca, kitaplardan, yazarlardan, felsefi metinlerden, Marksist soylemden, şiirlerden alıntılarla, konuşma dilini ezmek istercesine yerleştirdiği oğelerle, neredeyse soyleve donuşturduğu repliklerle, okurun kurabileceği yakınlığı baştan reddeden bir ozellik sergiliyor.

Gerceği orten yaşamsal (!) dille dalga gecmenin bir bicimi olarak karşımızda beliren bu ozellik, anlatmak istediği gerceklik icin kurduğu dil aynı zamanda.

'Birbirimizle ne kadar konuşabildik ki'nin bicimle de vurgulanması…
-Nefise Pınar-
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 320

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Kurgu Kultur
Kitap Adı: Kuşatma Altında Yazar: Alaattin Topcu Yayınevi: Kurgu Kultur İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786055295691