-Liberal Demokrasi Oldu mu? - Bozkurt Guvenc
-Kuresel Ticarette Var Bir Rehavet - Ayca Tekin Koru
-İhracat Tokezlerken: Acmazlar ve Cozumler - Bayram Ali Eşiyok
-PODEMOS'u Anlamak - Pablo Iglesias
-Kurumsal İktisat: Dunu ve Bugunu - Malcolm Rutherford
-Soru: Genc Ekonomistler Politika Uretebiliyorlar mı? - U. Barış Urhan - M. Eray Yucel
-Bir Doğasever'in 90. Yaş Kitabı - Osman S. Arolat
-Amerikan Edebiyatı'nın Dev İsmi Mark Twain (1835-1910) - Levent Ozubek
DEMOKRASİ VE EKONOMİ
ABD'de yayımlanan, The New York Times gazetesinde Nisan ayında yer alan, Roger Cohen'in "The Death of Liberalism" başlıklı yazısını okuduktan sonra, bu konuyu İTD'de ele almalıyız diye duşunurken, Bozkurt Guvenc Hocamız makalesini gonderdi. Bozkurt Hocanın hızına erişmek mumkun değil. Bir kere daha ona hayranlığımı dile getirmek isterim. İyi ki varsınız Hocam, diyorum.
Liberal Demokrasi yıkılıyor tartışması onemli. Cunku Avrupa'da otoriter-muhafazakar partiler secimleri kazanıyor. İspanya erken secime gidiyor, otoriter-sağcı soylem iktidar adayı. ABD'de Donald Trump'ın Cumhuriyetci Parti'den Başkan adaylığı kesinleşti gibi. Trump gibi bir faşist daha once hic aday olmamıştı. Gelişmeler boyle olunca biz de Bozkurt Guvenc Hocanın yazısı ile yetinmedik, İspanya'da heyecan yaratan Podemos partisinin lideri Pablo Iglesias'ın, New Left Review Dergisi'nin Haziran 2015 sayısında yazdığı yazıyı izin alarak cevirdik. Boylece İspanya'yı Podemos'un gozu ile gormenizi istedik.
Liberal Demokrasi zemin kaybederken, beraberinde kurumsal yapılar da cokuyor. Bundan dolayı gecen iki sayıda yer verdiğimiz kurumsal iktisat konusuna bir makale ile devam ediyoruz. Cunku demokrasiler kaybederken, ekonomiler de kaybediyor. Dunyada bunlar yaşanırken, Turkiye'deki hızlı değişimde devam ediyor. İktidardaki parti devrilmedi, ama hukumet devrildi. Yaşanan teror eylemleri, adım adım krize doğru giden ekonomi, ulkenin otoriter bir sisteme gecişi icin zemin yaratıyor. Umarım yanılırız.
İTD'nin dışındaki ekonomi dergilerine bakarsanız dunya ve Turkiye en mutlu gunlerini yaşıyor. "Saf akademik" iktisat dergilerinde yayınlanan makalelerde ise, ekonometrinin batağında dans edilmeye calışılmakta. Puan makalelerinin sayısı artık onbinlere ulaşmış durumda; ancak ortada ne bir teori, ne de bir politika onerisi yok. Olması da mumkun değil. Huberman'ın da soylediği gibi, "tarihi arka planını" yitirdiğinde iktisat anlamsızlaşmakta. Ne yazık ki, 1980'lerde başlayan bu eğilim guclendi ve krize kadar iktisada egemen oldu. Şimdilerde ise kendi kendini tatmin etmekle meşgul. Biz İTD olarak bu sayıda da "iktisat" yapmayı surduruyoruz. Sevgiyle ve okuyarak kalın,
-Omer Faruk Colak-
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 64
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Efil Yayınevi Yayınları
Kitap Adı: İktisat ve Toplum Dergisi Sayı: 67 Yazar: Kolektif Editor: Omer Faruk Colak Yayınevi: Efil Yayınevi Yayınları İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 2789786034864