Meric Renkver'in deneysel deneme kitabı Ne Var Bunda?, farklı metin turleri uzerinden kurmaca ile gercekliği bir araya getirerek bu alanda bir ilki gercekleştiriyor
"Ne Var Bunda?"da cok şey var!
Adresi olmayan mektup, beyazperde ayinleri, bir starın anatomisi, yazı rahmine duşen ilk harfler, silinen siluetler, bir serginin kubik cağrışımları, faiziyle geri alınan sozler, yazarı olmayan kitap, sanal demokrasi, yuz yıllık aşkını anlatan kadın, imgesini arayan oluler, sorusu olmayan cevaplar… Ele aldığı temaların nereden kaynaklandığına "İcimdekiler" kısmında yer veren Ne Var Bunda?, ozgun yapısı ve yaratıcı metinleriyle deneme alanında yeni bir kulvar acıyor.
İlk kitabı İlkguz Ağrısı ile Orhan Kemal Oyku Yarışması'nda ikincilik odulu kazanan Meric Renkver'in yeni kitabı Ne Var Bunda? 12 farklı metin turunde kaleme alınmış denemelerden oluşuyor. Metinlerin farklılık yaratan yonlerinden biri, doğrudan gerceklik uzerinden ifade edilmiş duşuncelerin yanı sıra, kurmaca unsurlar da icermesi. Yazarın ifadesiyle, "gerceğin icinden veya ustunden anlatılar iceren" kitap, tematik ve metinsel ceşitliliği sayesinde keyifli ve zihinlerde iz bırakan bir okuma deneyimi yaşatıyor. Ortaya koyduğu tezler, yaptığı duşsel cağrışımlar ve icerdiği anlam katmanları ile farklı duşunce dunyalarına kapı acıyor.
Kitapta yer alan metin turleri ve tema başlıkları şoyle: Mektup Denemesi (Themis Gozlerini Acmalı Artık), Eleştiri Denemesi (İnsan Orijinal mi, Kopya mı?), Biyografi Denemesi (Ya Benim Olacaksın Ya da Toprağın!), Gunluk Denemesi (3 Haziran 1974… 3 Haziran 2015), Gezi Yazısı Denemesi (Camlıca'da Nasıl Tepem Attı?), Koşe Yazısı Denemesi (Kubik Var da, Pubik Sanat Neden Yok?), Deneme Denemesi (Fahişelik Uzerine Tezler), Roportaj Denemesi (Sanal Demokrasiye Doğru Hızla Gidiyoruz), Film Oykusu Denemesi (Yuz Yıllık Aşk), Masal Denemesi (Cunku Aşkın Gozu Kordur), Şiir Denemesi (İmgesini Arayan Ecelsiz Olum), Aforizma Denemesi (Sorusu Olmayan Bir Cevap Verir misin Bana?).
Meric Renkver deneme kitabıyla ilgili olarak şunları soyluyor: "Duşuncelerimi klasik denemede olduğu gibi sadece gerceklik uzerinden ifade etmedim, zaman zaman kurmacayı da işin icine kattım. Her deneme, form olarak farklı bir metin turunden okura sesleniyor. Ele aldığım temaları değişik formlarla bir araya getirip ozgun bir estetik ve edebi yapı oluşturmayı; oykude olduğu gibi deneme alanında da yaratıcı bir anlatı ortaya koymayı hedefledim. Deneysel bir deneme kitabı veya 'deneme denemesi' diyebiliriz buna."
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Ne Var Bunda? Yazar: Meric Renkver Yayınevi: Gita Yayınevi İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9789758915897