Amok daha cok Malezya ve Filipinlerde gorulen ilginc bir rahatsızlıktır. Kelime anlamı; sinir krizi geciren, gozu kara, hiddetle saldıran ve olduren, katletmeye yonelik cılgınlık, eline gecirdiği silahla koşarak onune cıkan her şeyi oldurmeye başlama durumunu tanımlayan bir sozcuktur. Bu kelime cinnet hÂlinde olma, sonuclarını hesap edemeden şiddet kullanma hÂlini ifade etmektedir.
Bu hikaye Hollanda Doğu Hint Adaları’nda gorev yapan, kendini insanlardan soyutlamış, yalnızlaşmış bir doktorun yanına bir gun kendisinden yardım isteyen bir kadının gelmesi ile başlar. Aralarında gecen konuşmalar sonucunda kadının kibirli ve kucumser davranışlarından dolayı doktor ona yardım etmeyeceğini soyler. Fakat kısa sure sonra soz konusu insan hayatı olduğu icin cok pişman olur ve kadına yardım etmeye karar verir. Kadına duyduğu ofkeyle başlayan ve yardım talebini tavırlarından dolayı reddeden bu doktorun duyguları sonrasında yoğun bir aşk ve tutkuyla saplantı hÂline gelir. Doktor delirmişcesine kadına kendini affettirmenin yollarını arar ve “Amok” diye adlandırılan bu deliliğe kapılır.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Amok Koşucusu Yazar: Stefan Zweig Cevirmen: Esma Yıldırım Yayınevi: Girdap Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 80 Ebat: 12,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786056983283