Osmanlı icin yaşamış Sudanlı bir asker; Zenci Musa...
Kuşcubaşı Eşref'in gozu kapalı guvendiği, catışmaya girecekse sağında istediği bir delikanlı...
Tarık Bin Ziyad'ın yanında savaşan buyuk dedelerinin anlatıp durduğu hikÂyelerle buyudu. Dedesi Şeyh Mansur'dan Osmanlı'nın gorkemli zamanlarını dinledi. İngilizler yurdu sardığında artık yerinden doğrulması gerektiğini biliyordu.
Trablusgarp'ta, Balkanlar'da, Kudus'te, Yemen'de, İstiklal Harbi'nde on safı hep o tuttu.
İleri gidilecekse gitti, geri adım atması gerektiğinde geri cekildi ve en zoru, icinde yanan ateşe rağmen beklemesi gerektiğinde durdu.
Sonra daha guclu, daha hızlı koştu...
Trablusgarp’ta Kuşcubaşı Eşref’le tanışınca hayatı artık değişmişti. Davasını dava bildiği Kuşcubaşı Eşref’in yanında girdiği butun mucadelelerde o heybetli cussesiyle galip cıktı. Kader, onlara farklı vazifeler icin farklı yollar cizse de Zenci Musa, ondan kalan bir fotoğrafı ve dedesinin verdiği kefeni yanından hic ayırmadığı bavulunda gittiği her yere taşıdı.
Collerden hazineler gecirdi, taburlardan silahlar caldı... Vatanını satması icin kendisine teklif edilen buyuk paraları elinin tersiyle itti. İhtiyaclarını karşılasın diye kendisine bağlanacak emekli maaşını dahi reddetti. Bir kahramanın yapabileceği her şeyi yaptı.
İsmail Bilgin'in guclu kaleminden, kendisini Osmanlı'ya adayan, "Once ummet!" diyen bir kahramanın hikÂyesi...
"Yarabbi, bana olunceye dek bu devlete hizmet etmeyi nasip eyle..."
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Zenci Musa Yazar: İsmail Bilgin Yayınevi: Timaş Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786050827873