Birinci Dunya Savaşı’nın ulkeyi kasıp kavurduğu, ulkenin işgal edildiği gunler… Kadınların hem eğitim hem de uretim alanında var olmaya calıştığı, ustelik işgalcilere karşı erkeklerle omuz omuza mucadeleye girdiği yıllar… Bir aşk ucgenindeki cıkmazı gorup kendini feda eden Osman Fahri’nin şiirlerinden damıtılıp Şukûfe Nihal’in gonlune sunulmuş mektuplar…
Bir Osmanlı subayı olan babasının isteğine boyun eğerek erken yaşta evlenen Şukûfe Nihal, kocasından ayrıldıktan sonra Darulfunun’da oğrenim goren ilk kadın oğrencilerden biri olmuş, Millî Mucadele’yi desteklemiş, şiirler yazmıştır. Şukûfe Nihal’e ilk goruşte Âşık olan Osman Fahri, omrunce aşkının peşinde pervane olmuş, her şiirini, her bir mektubunu onu duşunerek ona yazmıştır.
İki şairin hazin aşkının odağa alındığı Hic Aklıma Gelmezdi Ayrılık, Birinci Dunya Savaşı ve işgal donemi Turkiye’sinin siyasal, toplumsal ve edebî hayatına ışık tutuyor. Bu ışığın aydınlattığı alanda neler yok ki: Devrin kahramanları ve bigÂneleri… Osmanlı’nın son doneminde yaşanan zorluklar, caresizlikler... Yangın, kıtlık, işgal, yok sayılma ve yeniden canlanma… Yokluk icinde modern bir hayat kurma cabası, kadınların okula ve hayata katılması… Ve aşk; sımsıcak, hazin, umutsuz bir aşk…
Hic Aklıma Gelmezdi Ayrılık, zor coğrafyanın en sıkıntılı yıllarında heba olan bir aşkın, iki şairin, Osman Fahri ile Şukûfe Nihal’in oykusu.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Hic Aklıma Gelmezdi Ayrılık Yazar: Hayri Ozturk Yayınevi: Colpan Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786058114685