Ahmet Umit'in romanlarını temel almamın bircok nedeni vardır. Bunlardan one cıkanlarını şoyle sıralayabilirim: Kanımca, Ahmet Umit'in yazınsal uretiminin en belirgin ve bir edebiyat bilimci olarak beni en fazla ilgilendiren ozelliği, sanatsal/yazınsal olanı, yuksek bir estetik duyarlılıkla belirleme ve anlatılaştırma yetkinliğidir. Anlatılaştırma yetkinliği, dilsel malzemeyi estetikleştirme yetkinliğidir; Turkceyi edebiyat dili duzeyine cıkarma ve uretkenleştirmedir. Ulkemizde en fazla okunan yazarlar arasında yer alan Ahmet Umit'in yazınsal yaratımının bir başka cekici yonu, romanlaştırdığı yazınsal malzeme ve izleklerin, tekil bireyleri ve toplumu yakından ilgilendirmesi ve boylece onların estetik ve duşunsel acıdan eleştirel sorgulama etkinliğine girmelerini ozendirmesidir.

Bu calışmada ayrıca "Sanat, sanat yapıtlarından, edebiyat da yazınsal yapıtlardan oluşur" ilkesini temel alarak, tekil yazınsal yapıtların cozumlemesinin onemini vurguladım. Soz konusu ilke uyarınca, okuyucuyu, edebiyat bilimciyi, edebiyat eleştirmenini ve araştırmacıyı, sanat ve edebiyat ile ilgili eleştirel sorgulamaya yonelik bir gezintiye cıkmaya ozendirmeyi amacladım.
-Onur Bilge Kula-
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 405

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Everest Yayınları
Kitap Adı: Yazınsal Yapıt ve Ahmet Umit Nasıl Okunabilir Yazar: Onur Bilge Kula Yayınevi: Everest Yayınları İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786051850245