“Dunyanın neye tahammulu var Fehame? Unut! Unut! Biraz da dunyanın zevkini surmeye calış.”
Fatma Aliye, Hayattan Sahneler (LevÂyih-i Hayat) adlı eseri mektup tarzında kurgulanmış olup iyi ailelerde yetişmiş, zengin, kulturlu ve ust sınıftan ucu akraba beş kadının Fehame, Mehabe, Sabahat, Nebahat, İtimat- birbirine gonderdiği on bir mektuptan oluşur. Kahramanların karakterlerine uygun isimlerle adlandırıldığı romanda, evlilikteki mutsuzluk ve mutluluk, eşler arasındaki uyum,gayrimeşru aşkların cirkinliği, eğitimin onemi, kocasını sevmeden kendi rızası dışında evlendirilen kadınların yaşadığı sorunlar, aşk ve muhabbet kavramları, kocanın sadakatsizliği gibi konular tartışılır.
Hayattan Sahneler (LevÂyih-i Hayat) kadın edebiyatının ilk orneklerinden ve kadın sorununun en detaylı bicimde işlendiği bir roman olması bakımından onem arz etmektedir. Tanzimat doneminde kadının iyi bir eş, iyi bir anne olmak icin eğitilmesi gerektiği anlayışı, eserdeki mutsuz evlilik ornekleriyle eleştirilir. Kadın duyarlılığıyla dolu olan satırlarda kahramanların kadın sorunlarıyla ilgili goruşlerini kendi yaşamlarından yola cıkarak ortaya koymaları, esere hem toplumsal hem de bireysel bir nitelik kazandırmaktadır.
1897-98 yılında ilk baskısı yapılan Hayattan Sahneler(LevÂyih-i Hayat) romanı, Boğazici Universitesi Turk Dili ve Edebiyatı Bolumu’nde oğretim uyesi olan Tulay Gencturk Demircioğlu tarafından yayıma hazırlanmıştır. Eserin bu baskısı donemin diline ve ruhuna olabildiğince uygun, fakat gunumuz okuru icin de anlaşılabilir olması amaclanarak cevrilmiştir.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Hayattan Sahneler Levayih-i Hayat Yazar: Fatma Aliye Yayınevi: Beyaz Balina Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051884707