"Hic kimseyi sevmiyordum evlendirildiğim zaman, daha cok kucuktum. Belki buyuseydim severdim." diyen ve evlendirilmeye zorlandığı o zamana takılıp kalmış kadının sozleri, bu calışmanın ana hareket noktasıdır. Ozellikle kadınların "tore" adı altında yaşadıkları travma ve hayal kırıklıklarını dile getirmek ve bundan sonra yaşanmaması icin kamuoyunun dikkatini cekmek maksadı ile kitap haline donuşturulen bu calışma aslında bir doktora tezi olarak kaleme alınmıştır. Başından sonuna cok titiz ve bir o kadar da zorluklarla dolu bir calışmanın eseridir. Calışmaya katkı sağlayan berdel toresi mağdurlarının ortak isteği olan "yaşa- dıklarımızdan herkesin haberi olsun" dileklerini gercekleştirebilmek icin kitaplaştırılmıştır. Bu kitap, insanların cocuk yaşta değiş tokuş evliliğinin metası haline getirilmeleri ya da kan davalarını bitirmek icin feda edilmeleri, gelenek gorenek ya da tore ismiyle bu durumun vicdanileştirilmemesi icin bir cığlık olma niyetindedir.
Uvey annem karar verdi berdel olmama. Babam da fakirlik ve uvey annemden kurtulayım diye sesini cıkarmadı. Bir kilim, bir pamuk doşek, bir yorgan, bir yastık, bir tek kapı elbise dolabı. Altın falan yok.
Bir de nişan yuzuğu takıldı.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: İnsan Ticareti Toresi - Berdel Yazar: Gurbuz Akhan Bolat Yayınevi: Atayurt Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 270 Ebat: 15 x 23 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786056981968