Sartre bireyinin yazgısını devralan insanoğlunu zorlu bir macera beklemektedir. Once kendinde-varlık denilen şeyin kabuğunu kıracak, icindeki ozu, kendi-icin'ini ozgur kılacaktır. Geride ise donup dolaşıp sığınacağı ne kabuk kalacaktır ne de korunaklı bir yuvası. Bu yenidoğanın hareketleri, anadan doğma bir korden veya ruzgarda ucuşan bir cicekten farksızdır. Yenidoğanın da bunu anlaması uzun surmez. Zira o, yakıp yıkmak icin silahlanmış bu yeni varoluş bicimiyle bir yere varamayacaktır, bir şeye tutunmalıdır. Şimdi gereksinim duyduğu tek şey, ayaklarını yere sabitleyecek bir yabancı ettir.

İşte, cennetteki huzur bahcesinden yasak olana meylettiği icin kapı dışarı edilen insanoğlunun, şeytansı olanın cazibesine kendini kaptırması, Tanrısal tahtına oturmak uğruna, bu şeytansının yabancı maddesini kendi insan-bedeninde sentezlemeye yeltenmesi bu yuzdendir. Nitekim o, ancak bu şekilde soyut varoluşunu somut kılabilecektir ve işte o zaman Olimpos dağında taht kurabilecektir... Fakat onunki bir varoluş cilesine evrilen bir karayazgıdır ve sonu her halukarda yenilgidir.

(Tanıtım Bulteninden)



Kitap Adı: Edebiyatta Bir Motif Olarak İğrenilen Kimlikler Yazar: İnci Aras Yayınevi: Cizgi Kitabevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786051961217