
Bir medeniyet ve kultur timsali olarak Osmanlılık kullanılıyorsa eğer, bu sıfatı 20. yuzyılda onun kadar hak eden ikinci bir şahsiyet daha var mıdır, bilemiyorum. Osmanlılık bir taltif nişanı ise eğer, onu son asrında ilk hak eden şahsiyet olarak Mehmet Akif'i gosterebilirim. Hatırasına hurmeten onu aslında asıl ve orijinal adı ile yani Muhammed Akif olarak isimlendirmek belki de onu anlayabilme ve anlatabilme gayretimiz icin en guzel cıkış noktası olabilir.
Alfabemizin değişimiyle, kelimelerimizi kaybedişimiz arasında ve tabii ki kavramları anlayamaz hÂle gelişimizin neticesinde yitirdiğimiz bir imparatorluk kadar devasa bir mensubiyet ve aidiyet duygusudur ki bunları kendileri uzerinden anlatmaya calıştığımız mustesna insanların en başında gelir Muhammed Akif... Belki de sadece Arnavut bir Osmanlıdan bahsettiğimizi anlatabilseydik bugunku nesle, millet olmanın ne olduğunun mihenk taşı olabilirdi 'İstiklal Şairi'. Butun detayları ile hayatını bir usta ressama cizdirsek, Muhammed Akif; goğsunde Osmanlı, alnında vefa, bileklerinde hamiyet ve ayaklarında İslam coğrafyası yazılı bir ornek portre olarak cıkardı karşımıza. Butun bunların icinde ve ozunde sahip olduğu iman ise onun Âdeta eti-kemiği, temiz fıtratı ise sinir sistemidir. Akif'i yalnızca İstiklal Şairi olarak lanse etmek bu sıfatın buyukluğune rağmen ona hak ettiği değeri vermemekten ziyade butun bir milleti bir hazineden mahrum etmek olur.
İşte bu kitap, farklı gozlerden merhum Muhammed Akif'i tasvir etme gayreti gosteren ressamların portrelerinden oluşuyor. Tamamını ust uste yerleştirdiğinizde ortaya cıkan resim onu gosteriyor olacaktır. Bu kitap her şeyden once bir vefa borcunun bize duşen taksidinin odenmesidir.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 167
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: 40'lar Kulubu Yayınevi
Kitap Adı: Asımın Neslinden Kırk Yurek Yazar: Kolektif Yayınevi: 40'lar Kulubu Yayınevi İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786059889193