Leyla gec yaşlarda hamile kaldığı icin bu cocuğunun engelli ola­bilme olasılığı onu cok duşundurmuş ve sonunda “Bu cocuğun gele­ceği olamayacak.” diyerek aldırmaya karar vermişti. Gittiği doktor ise kendisini ikna etmiş ve bu cocuğun tamamen normal olacağına garanti vermişti. Bu bilimsel acıklamayla rahatlayan Leyla hamile­lik suresini buyuk bir huzurla tamamladı. Normal bir doğum olması­na rağmen, Korhan’ın engelli olarak dunyaya gelmesi tum ailemizi allak bullak etti.
Baba ise uzuntusunu icine akıtıp, gunlerce hic kimseyle konuşma­dı, daha doğrusu konuşamadı. Anne doğumdan hemen sonra kucağı­na verilen bu ikinci cocuğunun engelli olduğunu bilemeden sevincle ve sevgiyle bağrına bastı. Gerceği oğrendikten sonra onun yaşadığı hayal kırıklığını tahmin etmeyi size bırakıyorum. Onun o zamanki halini anlatacak sozcukleri şu anda bile biraraya getirmekte zorluk cekiyorum. Şaşkınlıktan ağızlarını bıcak acmayan halalar; “Niye boyle oldu, doktor boyle bir sonuc alınacağını soylememişti.” diyor­lar, ne yapacaklarını bilemiyorlardı. Babaanne, yaşının da verdiği olgunlukla, “Ne yapalım cocuklar, onu da Allah verdi, uzulmeyin, belki bunda da bir hayır vardır.” diyerek, olaya en mantıklı yaklaşan kişi oldu. Uzuntuden yıkılmış bizleri de o teselli etmeye calıştı.
İlk gunlerin şaşkınlığı ve uzuntusu yavaş yavaş gecmeye ve tum aile de bu yepyeni duruma alışmaya başladı. Gunler, aylar ve yıllar sonra Korhan ailenin sevgilisi ve maskotu oldu. Sonunda hepimizin gozbebeği haline geldi ve kader onu Hollanda’ya kadar getirdi. İşte onun Hollanda’daki yaşamı, bu kitabı oluşturdu. Belki de bu kitabın yazılabilmesi icin kader onu buraya kadar getirmişti?
Birazdan bu kitabı okurken sizlerin de tanık olacağı gibi, caresiz kaldığım cok anlar ve gunler oldu, ama sabır ve bilimin yardımıyla tum bu olumsuzlukların ustesinden geldim diyebilirim.
Bu kitabın sizlere ulaşmasına olanak sağlayan Hollanda’da yaşayan, bana da editorluk yapan cok değerli sevdiğim ve takdir ettiğim bir kişiden soz etmeden gecemeyeceğim. Bircok esere imza atan, meslektaşım, eserleri Korece ve Hollandaca dahil bircok dile cevri- len, değerli ve saygıdeğer arkadaşım, yaşadıklarımı, deneyimlerimi en doğru ve harika bir şekilde sizlere aktarmamı sağlayan, şu anda elinizde bulunan bu kitabı en guzel şekilde duzenleyerek son şeklini veren yazar sayın Murat Tuncel’e gonulden teşekkur ediyorum.
Ayrıca, “Engelliler icin bir kitap yazıyorum, bana sponsor olur mu­sun?” dediğim zaman, hic sorgulamadan “Tamam abla” deyip, spon­sor olan genc, yetenekli ve Den Haag’ın sevilen iş adamlarından ve M.AKİ supermarketler zincirinin sahibi olan Uğur Başer’e,
‘‘BM Sigortam’’ şirketinin sahibi Sayın Mehmet Keskin’e bizimde bu corbada bir tuzumuz olsun diyen “Stichting ATZ”
bakımevi ve ‘‘Axiaal Zorg en Verpleging Bedrijf’’ calışanlarına verdikleri destekten dolayı, burada hepsine ayrı ayrı teşekkurlerimi sunarım.
-Ayten Keskin-
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Hollanda'da Engelli Olmak Yazar: Ayten Keskin Yayınevi: İstanbul Net Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789756322024