Babek; Azerbaycan topraklarının istila edilmesine karşı direniş hareketini başlatan, Bezz kalesinde karargÂh kurarak halife ordularıyla yirmi yıldan fazla savaşan, defalarca zafer kazanan, askeri dehÂsı, adaleti, teşkilatcılığı ve liderliği ile yuzyıllardır adından soz ettiren bir halk kahramanıdır.
Romanın yazarı Enver Memmedhanlı’nın aynı zamanda senarist olmasından kaynaklı anlatım ve betimlemelerdeki kabiliyeti, yaşanan olayların canlı bir şekilde okuyucunun gozunde canlanmasını sağlamaktadır.
……
Hicri ikinci yuzyılın sonları, miladi dokuzuncu yuzyılın onceleriydi ve burası Murğab cayının kıyısı, kadim Merv şehrinin civarıydı. Bu imaret Horasanlı Ebu Muslim’in gecmişteki koşkuydu. Abbasilerin yedinci halifesi Memun burada, kendi ikametgÂhında, tek başına kara atlas minderli mesnet ustunde bağdaş kurup, ellerini birbirine taraklayıp karnının ustune koymuştu ve yol ceken surmeli gozleri yukarı cevrilmiş, acık avuclarında sanki gelecek kaderinin sırlı cizgilerini okuyordu.
Nihayet bu gece Merv’den, kaderinin şehrinden ayrılıyor, hilafetin hududunu terk ediyordu. En buyuk arzusu icinde kalıyordu. Onu tahta cıkaran Horasan’la vedalaşıyordu. Ve ikinci kez ona meydan okuyan cihan şehri Bağdat’ın uzerine gidiyordu.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Babek Yazar: Enver Memmedhanlı Cevirmen: Yurtseven Şen Yayınevi: Zengin Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052315408