Fransız Isabella ile ilgili efsanelerin trajik, acı cekmiş, acımasız ve esasen şeytani bir kadın resmi cizdiğine hic şuphe yok. Gercekten de tarihsel olarak daha sevimli bir itibarı yoktu. 1327’den itibaren ondan daha cok kotulenen bir İngiliz kralicesi olmadı. Isabella hayattayken bile tarihci Geoffrey le Baker ona o cadaloz veya o şirret kadın demiş, kendisini Jezebel, kilisedeki takipcilerini ise Baal’ın rahipleri olarak adlandırmıştı. Diğer tarihciler daha ihtiyatlı bir tutum takınsa da aynı olcude kendisinden yergiyle bahsettiler.

Christopher Marlowe, 1592 tarihli The Tragedy of Edward the Second adlı oyununda Isabella hakkında sahte Kralice, yalancı Isabel’ demiş ve Edward’ın da kendisinden benim duğun gecesi yatağımı kirleten sadakatsiz kralicem’ diye bahsettiğini yazmıştı. Aynı oyunun 1991 tarihli tartışmalı film uyarlamasında da yonetmen Derek Jarman, Isabella’ya en ufak bir sempati emaresi gostermeyip onu cinsel olarak bastırılmış şirret bir kadın olarak resmetmiştir.

Shakespeare, Fransa’nın Dişi Kurdu tabirini VI. Henry’nin duzenbaz ve kindar karısı Anjou’lu Margaret icin kullanmışsa da İngiltere’nin Fransa’yla savaş halinde olduğu onsekizinci yuzyılda şair Thomas Gray bu tabiri Isabella’ya uyarlamış, o zamandan beri de bu ifade Isabella’ya yapışmıştır. The Bard’adlı eserinde korkunc bir şekilde şoyle demiş:
Fransa’nın Dişi Kurdu, akıl almaz dişleriyle, Paramparca kocasının karnını yırtıp actı.

Yirminci yuzyılda, Alman oyun yazarı ve şair Bertolt Brecht, Life of II. Edward of England adlı eserinde aynı temayı yeniden canlandırdı. Eserinde Isabella şoyle demektedir:

Dişi bir kurt olacağım bodur calılıklarda yalnız dişleriyle avlanan, huzura ermeyeceğim,Toprak Edward’ın uzerini ortene dek ...
Surgun yağmurlarında sırılsıklam, Yabancı ruzgÂrların acımasızlaştırdığı ...

1960 yılında ise Fransa’nın Dişi Kurdu adlı romanında unlu Fransız yazar Maurice Druon, Isabella’yı sanki dişi bir kurt gibi kucuk, keskin, sivri vahşilikte dişlere sahipmiş gibi tasvir ediyor. Isabella efsanesi boyle boyle insanların zihninde yer etti.
(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Isabella-Fransızların Dişi Kurdu İngiliz Kralicesi Yazar: Alison Weir Cevirmen: Hakkı Kaan Arıkan Yayınevi: Cumle Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786059147651