Michal Ajvaz, Prag’a tuhaf bir ovgu niteliği taşıyan bu kitabında Kafka’nın şehrine bu kez merkezin cevresinde gezen hayaletlerle, tuhaf insanlarla, konuşan hayvanlarla ve esrarengiz heykellerle hayat veriyor. Oteki Şehir, sıradan dunyayla cakışan “oteki Prag’a”, kutuphanelerin ormanlara donuştuğu, ayaklarımızın altında gizli gecitlerin acıldığı, yatak ortulerimize dalgaların vurduğu bu gorunmez dunyaya dair bir rehber niteliği taşıyor. Jorge Luis Borges’in eserlerinde kullandığı geleneğin ve saplantıların mirascısı olan, aynı zamanda seckin Cek fantezi yazarlarının izinden giden Ajvaz’ın Oteki Şehir’i, gozlerimizin gormediği ama bir şekilde varlığını hissettiğimiz dunyalara gorunurluk kazandırıyor. Karlova Sokağı’ndaki antika kitapcıda sıra sıra kitapların onunde bir aşağı bir yukarı yuruyor, arada bir dukkÂnın camından dışarı bakıyordum. Şiddetli bir kar yağışı başlamıştı. Elimde bir kitap, Aziz Savior Kilisesi’nin duvarının onunde donup duran kar tanelerini izledim bir sure. Sonra kitabıma dondum; kokusunu icime cekiyor, bakışlarımın sayfalar arasında koşturmasına izin veriyor, cumlelerin sırf bağlamından koparıldığı icin daha gizemli gelen parcalarını okuyordum. Acelem yoktu; eski kitap kokan, sıcak, sessiz ve sayfalar her cevrildiğinde sanki kitaplar uykularında ic geciriyormuş gibi hışırtılar duyulan bir odada olmaktan mutluydum. Dışarıdaki karanlığa ve kar fırtınasına cıkmak zorunda olmadığıma seviniyordum.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Oteki Şehir Yazar: Michal Ajvaz Cevirmen: Sevda Deniz Karali Yayınevi: Ayrıntı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13x19,5 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Orijinal Adı: Druhé Mešto Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786053141778