O zamanlar koyde elektrik yoktu. Bir tek cıramız, yani idare lambamız vardı. Tuvalet olmadığı icin ihtiyacımızı gormek icin o lamba ile ahıra giderdik. Komşularımıza gece oturmasına giderken de idare lambamız yanımızda olurdu. Gittiğimiz komşu evlerinde kuru uzum, fıstık, bastık, ceviz sunulurdu bakır tabaklarda... Eve donduğumuzde nenem şunu derdi: "Ne kadar da cimriler! Varlıklı oldukları halde cıranın fitilini biraz daha yukseltmiyorlar".

Bir haftalık evliyken, benim icin her şey toz pembeyken uzerimize aniden bir kabus coktu. Tabii ben yine hicbir şey bilmiyordum. O sabah Emine Ana'yla kızları hayırlı olsun demeye gelmişti. Tam oturup sohbete başlamıştık ki -evde ne kadar kitap varsa yok etsinler- diye bir haber geldi. Emine ana ne kadar kitap, defter, dergi varsa hepsini aceleyle topladı. Mustafa'yı tutukladıklarını oğrendiğimizde ailede buyuk bir telaş başladı. Kaynım Ali Abi ile diğer kaynım Mehmet nezarete koştu. Ben yine hicbir şey anlayamıyor, yalnızca Mustafa'ya uzuluyordum. Ah o cahillik ah! Ben ne bileyim mapusu, zındanı, işkenceyi? Tam bu sırada, yani ben Sinan'a hamileyken, 12 Eylul 1980 darbesi oldu. Ama ne darbe! Bu darbe kelimesinden her zaman korkar ve urkerim. İhtilal, darbe sohbeti olursa benim hafızam otomatikman otuz yıl geriye gider, beni gecmişe surukler.

Kucucuk valizim hazırdı. Anam, kardeşlerim Nazire ve Aynur, Fatma teyzem hepsi beni uğurlamaya gelmişti. Faruk işteydi, Hayri ise otobuste muavin. Onlar gelemedi. Gelen herkesle teker teker vedalaştım. Sinanımı kucaklayıp, sımsıkı sarılıp optum. Derya beni optu, ben de onu oyle bir optum ki! Ağlamasını gunlerce, aylarca unutamadım. Anamın merdivenlerini inip o sokağa nasıl cıktığımı bilmiyorum. Sultan Selim Mahallesi'ni 1986 yılında bırakıp İsvicre'ye doğru yola cıktım. Bu yolculuğun hayatımın donum noktası olacağını tahmin edememiştim. Ceşme'yi Avrupa sandım. Denizi de ilk defa goruyordum.

Bir umuda yolculuk hikayesi!
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 228

Baskı Yılı: 2016

Dili: Turkce
Yayınevi: Kalkedon
Kitap Adı: Fatma Bendim Yazar: Fatma Ozer Kapak Tasarımı: Şahan Yatarkalkmaz Yayınevi: Kalkedon İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786054979660