“Nereye donse, ne yapsa vazgecemediği ve bırakamadığı şeylerin toplamıdır insan. Onların icimizde birikmesidir varlığımızın esasını oluşturan. Kristaller halinde icimizde cokelmesi, yer etmesidir. En baştan bizi orada bekleyen, verili bir kimlikle, ‘fıtratımıza’ kayıtlı bir ozle başlamayız hayata. (…) yuce bir gayretle adeta yoktan var ederek adım adım inşa ederiz kendimizi. Yaşadığımız butun ayrılıkların, kayıpların ve husranların yasını tutarak, onlardan ve bozulan her ilişkiden, sevdiklerimizi inciten ve acıtan her şeyden kendimizi de sorumlu sayarak insan oluruz. Hic terk etmeden. Her kayıpta, kaybettiğimiz kişi ya da şeyle ozdeşleşerek. Onların golgesini ustumuze duşure duşure kurarız benliğimizi. Varlığımızın en icinde, her birimizi vefasızlıktan ve kadir-kıymet bilmezlikten esirgeyen guclu bir cekirdeği muhafaza ederek. (…) Teşekkur etmeyi ve minnet duymayı ta başta oğreniriz.” Travmaların ust uste geldiği, yoğun ve “kotu” duygularla hemhal olduğumuz zamanlardayız. Yas tutuyor veya daha kotusu tutamıyor, huzne boğuluyor, caresizlik hissediyor, karşılaştığımız sevgisizlik ve nefret karşısında dehşete duşuyoruz. Duygular, geldiği gibi yaşanır elbette. Ama onlarla nasıl yaşayacağımız uzerine duşunmemiz gereken bir mesele. Erdoğan Ozmen, duygularla aklın, duygularla politikanın iki alakasız kure olmadığını gosteriyor bu kitabında da. Başta yas ve melankoli olmak uzere, duygu durumlarımız uzerine duşunuyor. Gayet yalın, kotuluk ve iyilik uzerine duşunuyor aslında. Yuzleştiği huzne katılan bir uslupla, ama hem de tutkuyla, yaşam sevgisiyle yazılmış denemeler. (Tanıtım Bulteninden)
Medya Cinsi: Ciltsiz
Sayfa Sayısı: 263
Ebat: 14x21
İlk Baskı Yılı: 2017
Hamur Tipi: 2.Hamur
Baskı Sayısı: 1. Basım
Kitap Adı: Vazgecemediklerinin Toplamıdır İnsan Yazar: Erdoğan Ozmen Yayınevi: İletişim Yayıncılık Dil: Turkce Barkod: 9789750521614