Kadınların hicbir haklarının olmadığı, seslerinin kısıldığı erkek egemen bir cenderede kendi seslerini buldukları, ozgurleştikleri bir dunyadır Kızıl Manastır. Yalnızca kadınların ayak basabildiği Menos Adası’ndaki bir masal diyarı; dostluk, karşılıksız sevgi ve dayanışmayla var olunan şefkatli bir yuvadır. Maresi, Kızıl Manastır’a on uc yaşındayken, Aclık Kışı’nda gelmiş; kendini, aclıktan olen kardeşinin acısıyla baş etmesini sağlayan cocuklara ve kitaplara adamıştır. Yıllardır tehlikelerden uzak guvenli ve huzurlu bir yaşamın hÂkim olduğu manastırda her şey Maresi icin de manastır halkı icin de olağan akışında surerken bir gun kucuk bir gemi, kirli giysileri icinde, bedeni yaralarla dolu bir genc kızı adaya getirir: Kardeşinin oldurulmesine tanık olduktan sonra evinden kacarak manastıra sığınmıştır Jai; urkek ve sessizdir. Manastır, bedenindeki ve ruhundaki yaraları iyileştirecektir ama zulmunden kactığı adamlar ona ulaşmaya calışmaktan vazgecmeyecektir. Kırmızı Manastır'ın kadınları ve genc kızları, tum guclerini ve kadim bilgilerini kullanacakları fırtınalı gunlere yaklaşırken, artık Jai’nin en yakın dostu olan Maresi de kendi kÂbuslarıyla, en derin, en karanlık korkularıyla yuzleşmek zorunda kalacaktır. Finlandiya Genclik Edebiyatı Odulu’nu kazanan Maresi – Kızıl Manastır Gunlukleri, yaşadığımız dunyanın yalın ama acımasız gercekliğini fantastik bir dunyanın icinden gosteren, fakat umut ve direnme gucu aşılamayı da ihmal etmeyen etkileyici bir feminist roman. “Kızıl Manastır’ın adını duymuştum, annemin ve teyzelerimin arada bir soyledikleri ninni ve şarkılarda. Erkeklerin olmadığı zamanlarda soylenirdi bunlar. Hep masal diye duşunmuştum. Cok gercek dışı gelirdi kulağıma. Yalnızca kadınların olduğu, erkeklerin giremediği bir yer. Nasıl yaşarlardı ki? İşlerini nasıl gorurlerdi? Erkeksiz bir kadının hic olduğu oğretilmişti bana.”
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Maresi Yazar: Maria Turtschaninoff Ceviri: Ali Arda Yayınevi: Altın Kitaplar Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Orijinal Dili: İsvecce Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9789752122727