Hicretin dokuzuncu senesinde Medine'ye her taraftan heyetler gelmeye başlamıştı. Bu arada, Ukayloğulları kabilesinden Ebû Harb bin Huveylid de, Peygamber Efendimiz'in yanına geldi.
Rasûlullah (s.a.v) ona Kur'Ân okuyup Muslumanlığı secmeyi teklif etti.
Ebû Harb, Kur'Ân'ın olağanustu guzelliğinin etkisinde kalsa da kalbi hÂl cahiliyye karanlığındaydı. O yuzden tereddut etti:
- Vallahi, sen ya Allah'a, ya da Allah'a kavuşana kavuşmuşsun! Oyle sozler soyluyorsun ki, doğrusu, onun gibi guzel bir soz hic işitmedik. Şimdi, beni davet ettiğin şeyler ve uzerinde bulunduğum din hakkında fal okumu cekip bir bakayım, dedi.
Fal okunu cekti, kufur oku cıktı. Aynı şeyi uc defa tekrarladı ve ucunde de kufur oku cıktı. Bunun uzerine Allah Rasûlu'ne (s.a.v) donerek:
- Gorduğun gibi oklar rÂzı olmadı, dedi.
İnsan ruhunu herkesten iyi bilen Allah Elcisi (s.a.v) sabretti. Ebû Harb'in kalbinin derinliklerinde hÂl kufrun izleri vardı. Gonlunu kazanmak ve İslÂm'ı sevdirmek icin onunla her zamanki nezaketiyle konuşmaya devam etti. Musluman olması hÂlinde, kendisine bir toprak parcası vereceğini vadetti.
Devesine atlayarak ailesinin yanına donen Ebû Harb, Allah Rasûlu'nun (s.a.v) sozlerini de aklından cıkarmamıştı. Dinlediği Kur'Ân-ı Kerim, onyargılarını kokten sarsmıştı. Kardeşi İkÂl b. Huveylid'in yanına vardığında:
- Hayrı az olasıca! Sen de Muhammed'in yanına varsaydın, o seni de İslÂm dinine davet etseydi, sana Kur'Ân okusaydı, olmaz mıydı? Eğer musluman olsaydım, bana Akik'i vermişti, dedi.
İkÂl bu sozleri duyunca, irkildi. Katı kalpli, kıt anlayışlı biriydi. Aklı başında birinin atalarının tapındığı putları terk etme cesareti gosterebileceğini duşunemiyordu. Kardeşine:
- Vallahi ben, Muhammed'in sana vereceğinden daha fazlasını?verebilirim, dedi.
Sonra eline mızrağını alıp atına atladı ve doğruca Akik'e gitti. Allah'ın dinine girmesin diye Akik'in aşağı bolgesinden kardeşine vereceği toprakların sınırlarını belirleyecekti.
Ebû Harb, Akik'in aşağı bolgesini ve icindeki su kuyularını aldı ama Allah Rasûlu (s.a.v) ve ondan dinlediği Kur'Ân'ı unutamıyordu. Bu duruma canı sıkılan İkÂl bin Huveylid bineğini hazırlayıp Medine'ye doğru yola cıktı. Aklınca gokten haber getiren zÂtı alaya alacaktı.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 188
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: İnkılab Yayınları
Kitap Adı: Heyetler Yılı Yazar: Abdulhamid Cude es-Sahhar Yayınevi: İnkılab Yayınları İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786059555005