Mahmud Nedim Paşa, hic şuphe yok ki, 19. Yuzyıl Sadrazamları arasında hayatı, yukselişi, icraatları ve bunların sonucları acısından incelenmesi gereken ibretlik bir yere sahiptir. Kısa suren iktidarı sırasındaki fiilleri Sultan Aziz'in katline varacak olaylar zincirini başlatmıştır. Siyasi hayatı kendi ikbali ve menfaati acısından hep doğru, ancak Devlet ve millet acısından hep yanlış ve feci sonuclar doğuracak kararlarla doludur. Mehmet Zeki Bey "Son Sadrazamlar ve Başvekiller" serisini hazırlarken, sadece konu edindiği şahısların biyografik hayat hikayesini yazmak yerine, donemlerinin siyasi, milli, ekonomik olayları uzerinde de durmuş; donemin matbuatım taramış, o donemle ilgili kitaplardan alıntılar yapmış, devlet adamlarının goruşlerini aktarmış, şahitlerini konuşturmuş, bir nevi literatur incelemesi yapmıştır. Tanzimat sonrası İstanbul siyasetinin bir panoramasını donemin Sadrazamlık yapmış buyuk adamları uzerinden cıkarmıştır, iktidar hırsının, makam ve mevki hevesinin, Devleti ne duruma getirdiği net bir şekilde bu seride gorulmektedir. (Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Mahmut Nedim Paşa Yazar: Mehmet Zeki Pakalın Yayınevi: Divan Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786054239603