Ben Cingiz evladından Urgencli Muhammet Han'ın oğlu Ebulgazi Han'ım. Otuz dokuz yaşıma bastığımda takvimler bin elli biri gosteriyordu. Yılan yılında Harezm ulkesinde babamın tahtına oturmuş, devlet işleri ile meşguldum.
O yıllarda Turkmenler Mankışlak'ta, Ebulhan ve Tecer Suyu'nun ote yakasında oturuyorlardı. Yıllar onceydi. Hic istemememe rağmen onlarla cok kanlı savaşlar yaptık. Her iki taraftan da suclu-sucsuz binlerce insan oldu. Sonunda hepsi bize tabi oldular. İyilerini noker, kotulerini hizmetli kıldım. Derken aradan uzun yıllar gecti. Turkmen uluları, benim tarihi iyi bildiğimi duyup huzuruma geldiler. Dediler ki, "Bizde Oğuzname coktur, ama hepsi hatalıdır. Biri diğerini tutmaz. Hanımızdan ricamız odur ki, bize guvenebileceğimiz bir tarih yazdırsın."
Ben onların ricasını kabul ederken aklımda Peygamberimiz'in, "Bir kişi, bir Musluman kişinin gonlunu hoş ederse, onun sevabı tum insanların ve cinlerin Tanrı'ya kulluk etmelerinin sevabından coktur" hadisini hatırladım. Demek ki nice bin kişi, benim bu yazdıklarımla bilmediklerini bilip memnun olacaklar. Tanrı'dan, bunun sevabının, işlediğimiz gunahların ve doktuğumuz kanların kefaretine sayılmasını diliyorum.
-Ebulgazi Bahadır Han-
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 528
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Panama Yayıncılık
Kitap Adı: Cihan Fatihi Oğuz Kağan Yazar: Orhan Yeniaras Yayınevi: Panama Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786059371568