Her 100 evli aileden 15 ila 20’sinin kendi doğal cabaları ile cocuğu olmuyor.. İnfertilite dediğimiz bu grup sayısal olarak toplumun onemli bir kısmını oluşturuyor ve sayıları gittikce artıyor...Teknolojideki gelişmelere paralel bu aileler cocuk sahibi olmaya her gecen gun bir adım daha yaklaşıyor. Gelişen teknolojiler ve saklama koşulları sayesinde Tup Bebek gebelik oranları 15 yıl oncesine oranla 3-4 kat arttı. Bu konuda calışmalar surdukce bircok cocuk sahibi olmak isteyen ciftlerinde hayali de gercekleşiyor.
Infertilite ve yontemleri konusunda Jinemed Hastanesi başhekimi Uzm.Dr.Meric Karacan ile goruştuk.
Uzm.Dr.Meric Karacan: Normal gebe kalma yonteminin bilinmesi tup bebek tedavisinin de temel prensibidir. Yani tup bebek veya mikroenjeksiyon tedavilerinde kadına her ay bir yumurta değil şansı artsın diye ozel ilaclar verilerek bir suru yumurta uretilmekte. Tabi bu yumurtalar hazır olduğu zaman ufak bir anestezi altında vajinadan ultrason eşliğinde uzun bir iğne ile emilerek toplanmakta, toplanan yumurtalar laboratuar ortamında sperm ile biraraya getirilmektedir. Yumurta ile sperm aynı kap icine konduğu zaman sperm daha rahat bir şekilde yumurtayı bulmakta ve dolleyebilmektedir. Buna normal tup bebek veya invitro fertilizasyon diyoruz. Spermin cok az olduğu durumlarda sperm ile yumurta yan yana olsa bile sperm dolleyememekte ve bu durumda da sperm alınarak doktor tarafından icine ozel bir enjektor ile enjekte edilmektedir ve dolleme bu şekilde olmaktadır. Bu işleme mikroenjeksiyon veya ICSI yontemi diyoruz. Spermin hic olmaması durumunda ise erkeğin testislerinden alınan parca ile sperm bulmak mumkun olabilmektedir ve bununla da tup bebek ya da mikroenjeksiyon yapılabilir. Bu işleme TESE diyoruz. Bunun mikroskop altında yapılması ise MİKRO TESE olarak adlandırılır.
KADINLARDA SORUN GENELLİKLE YUMURTALAMA
Uzm.Dr.Meric Karacan: Kadınların incelenmesi komplike ve uzundur. Kadınlarda normal bir muayeneden sonra adetin 3.gunu hormonlara bakılarak yumurtalığın gucu anlaşılır ve menopoza ne kadar kaldığı konusunda bir fikir elde edilir. Buradaki en onemli oran FSH’dır. Bu test 15’in uzerine cıktığı zaman bebek şansı cok ciddi şekilde tup bebekle dahi azalmaktadır. Daha sonra kadının rahim ve kanallarının filmi cekilir ve ic organlarında bir anormallik olup olmadığı anlaşılır. Buna gore sebebe yonelik olarak tedaviler başlar. Kadınlarda genellikle sorun yumurtlamadadır.
Kadın her ay yumurtalıklarından 1 adet yumurta uretir ve bu yumurta hazır olduğu zaman da yumurtalık kanalının icine alır ve yumurta kanalı icinde vajinaya gelen spermlerde yumurta dollenerek gebelik oluşur. Oluşan gebelik 3 gunlukken rahme duşer ve orada yuvalanarak bebeğe donuşur. Yumurtlama olmadığı zaman bu sistem calışmamaktadır. Gunumuzde yumurtlama tıbbi tedaviye cok guzel cevap veren bir hastalıktır ve yumurtlama sorunu olan kadınlar genellikle en kolay gebe kalan grubu oluşturur.
TEKNOLOJİ GELİŞTİKCE TUP BEBEK ŞANSI ARTIYOR
Uzm.Dr.Meric Karacan: Tup bebekteki gebelik oranlarını daha da yukseltmek icin son yıllarda başladığımız bir yontem de preimplantasyon genetik diagnos (PGD)’dir. Bu işlemde embriyolar rahme verilmeden once kromozomları incelenmekte ve kromozomu sağlam olanlar verilmekte. Bilinmektedir ki tup bebek tedavilerinde ve tabiattaki normal doğumlarda da oluşan embriyoların yaklaşık %30-40’ı kromozom bozukluklarıyla oluşmaktadır. Bu yuzden hic gebelik olmamakta ya da cok erken duşmektedirler. PGD yapılan olgularda sağlam embriyolar verilerek duşme riski azaltılabilir veya gebelik oranı arttırılabilir. Bu işlemde bir tup bebeğe yakın ek bir maliyet getirmekte ancak bazı durumlarda da gebeliğin tek şansı olarak ortaya cıkmaktadır. PGD’nin yapıldığı diğer alan ise ailesel olarak kromozomlara yansımış bazı anormalliliklerde (orneğin Akdeniz anemisi ) bu tarz hastalıklı kromozomları taşımayan embriyoların anneye verilerek cocuklarında bu hastalığın olmamasına yardımcı olmaktır. PGD, tup bebek tedavilerinde yeni bir teknolojidir ve giderek yaygınlaşmaktadır.
Tup bebekte bir de embryo dondurma denilen bir işlem vardır. Bunda da ilk tup bebek deneme esnasında kişinin cok fazla iyi kalitede embriyosu varsa bunlardan 3 tanesi anneye verildikten sonra geriye kalanlar ozel bir soğutma teknolojisi dondurulup Turkiye’deki hastanelerde 3 yıla kadar saklanabilmektedir. 3 yıl zarfında ciftler gebe kalmamışlarsa yeni bir gebelik denemesi icin, gebe kalmışlarsa da ikinci bebekleri icin bu dondurulmuş embriyolardan faydalanabilirler..
Kaynak : Sağlık ve Yaşam Dergisi .
__________________
Infertilite ve Tup Bebek Yontemleri
Kadınca0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Infertilite ve Tup Bebek Yontemleri