“Gozlerinin bağlandığı ve bir olum muziği calmasının istendiği an gelmişti. Buraya kadar. Zaman silinmişti. Kubbenin tepesinde kac gun devrilmişti Allah bilir. İnsanlar bir duşten uyanmıştı, yuzleri dağılıp gitmenin eşiğindeydi. Tek tek sorgulandılar; uzatılan taslardan olum icti kimileri. İşte o zaman kacma girişimleri başladı. Cok gecmeden de kıyım. Ulumalar ve canhıraş seslerden, yokluğunun fark edilmeyeceğini anlamış, dışarı atmıştı kendini; duş kırıklığı ve goğsunde şiddetli bir kasılmayla fazla uzağa gidememişti. Ziyafetin verilmeye başlandığı akşamın sabahıydı. O ise, gun ışığını cok sonra fark edebildi.
Cılgınlık ve zehir kasıp kavurdu iceridekileri, Seyfuddevle’nin kılıcı başları ayırdı omuzlarından lakin vazgecmediler; kacmaya calıştılar. Umutsuzca da olsa, tekrar kacma girişiminde bulunanlardan biri, işte o Yahudi’ydi.
Emir sarsak sarsak dışarı cıktı, elinde kanlı kılıcını bir asa gibi uzatarak ilerledi FÂrÂbî’ye. Kor gibi yuruyordu. Duşe kalka, kumlarda surune surune haykırıyordu: ‘Gitme feylesof! Beni sonsuza dek susturmadan, bir daha ihanet gormeyeceğim bir uykuya daldırmadan gitme. Kervan gitti, ateş gibi yolda kaldım. Bana bağlıolanları bile kılıctan gecirdim.’ Bu duş kırıklığı, acı mı yoksa tiksinti mi salıyordu icine, tam cozemedi FÂrÂbî. En zor notaları matematiksel olarak cozumleyebilenfeylesof, hislerini ve yon duygusunu yitirmiş, ışığın doğduğu yeri duşluyordu ucsuz bucaksız bozkırda evrenin diliyle butunleşmeye calışarak.
‘Bir daha asla!’ diyordu, ‘asla muziğimi boyle tehlikeli bir iş icin kullanmam.’ ”
(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Us Lekesi Yazar: Hasibe Cerko Yayınevi: Hece Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786056864544