
Elveda Antuna, 1915 Felaketi’nin golgesinde buyuyen bir neslin yaşadıklarını gozler onune seriyor. Beş yaşındayken cıkarıldığı olum yolculuğunda ve sonrasında Cemal Paşa’nın Antura’daki yetimhanesinde yaşadıklarını tum cıplaklığıyla anlatan Karnig Panyan, her şeye rağmen hayatta kalmayı başaran kendi gibi yuzlerce, binlerce cocuğun hikÂyesine kulak vermeye cağırıyor okuru.
Karnig Panyan, 1915-1918 yılları arasında, İttihat ve Terakki yonetiminin kilit isimlerinden Cemal Paşa’nın Ermeni, Turk ve Kurt cocukları topladığı, Halide Edip’in de bir sureliğine sorumluluğunu ustlendiği Lubnan’daki Antura Yetimhanesi’ndeydi. Sahipsiz kalan Ermeni yetimleri yabancı yardım kuruluşlarına kaptırmak istemeyen ve kendi metotlarıyla eğitme niyetinde olan Cemal Paşa’nın inisiyatifiyle burada ilk gunden itibaren uygulanan baskıcı program cocukların mucadelesinin cıkış noktası olacaktı. Aynı zamanda bolgede hukum suren kıtlık cocukların yaşamak icin her turlu badireyi goze alması demekti.
Elveda Antura I. Dunya Savaşı’nın yol actığı yıkımdan nasibini alan bir coğrafyada oradan oraya savrulan yetimlerin kıtlığa ve kimliklerini inkÂra karşı direnişlerini anlatıyor. Erken yaşta olgunlaşan ve cocukluklarını doya doya yaşayamayan bir nesle kulak vermek isteyenler icin.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Elveda Antura-Bir Ermeni Yetimin Anıları Yazar: Karnig Panyan Cevirmen: Maral Fuchs Yayınevi: Aras Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786052100288