
Muzaffer Orucoğlu’nun dort ciltlik roman dizisi Grizu, Turkiye’de komur madenleri odağında işci sınıfının gelişimini her bir ciltte ayrı bir tarihsel doneme odaklanarak ele alıyor. Yazarın başyapıtı olarak gorebileceğimiz bu eseri bir ceşit belgesel roman olarak okumak da mumkun. Fakat Orucoğlu Grizu’da da esrarlı, delişmen, taptaze roman dilinden odun vermiyor.
Grizu, muthiş ayrıntılı saha anlatımına, madencilikle ilgili yakından gozlemlerle beslenen gercekciliğine, romanın arka planında her biri yakın donem Turkiye tarihini şekillendirmiş buyuk tarihsel olayları ele almasına rağmen ozenli dili, etkileyici karakter cizimleriyle okura bir roman, hem de buyuk bir roman olduğunu her satırda hatırlatıyor.
Orucoğlu cok az ciğnenmiş bir patikaya saparak yazdığı bu “işci sınıfı romanı”yla cileli madenkeşlerden, grizu yanığı işci ve katır bedenlerinden, zorla calıştırılan Batı Karadeniz koylusunden, akıl almaz calışma koşullarından, sermayeyle kolluk guclerinin ic ice gecmiş eza uygulamalarından soz acarken işci sınıfından aldığı emaneti okura “roman” gorunumuyle sunuyor. Ustelik bunu yerel soyleyişleri, mesleki jargon ve terminolojiyi guclu birer roman malzemesine donuşturerek yapıyor.
9. Abdullah Başturk Roman Odulu’ne layık gorulen Grizu, edebiyatımızın yuz aklarından biri olarak beliriyor. Her donemde işci sınıfına reva gorulen uygulamaları ve işci sınıfının verdiği/vereceği cevabı da hatırlatarak.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Grizu 4-Horeleniş Yazar: Muzaffer Orucoğlu Yayınevi: Belge Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789753447713