"Ben hep sahici olmayan biri olmuştum. Kazadan once bile Robert de Niro gibi sokakta yuruyor olsam, sigaramı onun gibi yaksam ve hatta ilk denemede yakmayı başarsam, yine de şoyle duşunurdum: İşte ben, tıpkı bir film karakteri gibi bir yandan sokakta yururken bir yandan da sigara iciyorum. Anlatabildim mi? İkinci el. Filmdeki insanlar bunu duşunmuyor. Onlar sadece işlerini yapıyorlar, gercek olanı, hicbir şey duşunmuyorlar. Kazadan sonra iyileşirken, hareket etmeyi ve yurumeyi oğrenirken, hareket edebilmek icin anlamaya calışırken… Butun bunlar zaten daha once de olmuş olduğum şeyden daha fazlasını olmama neden oldu, yaptığım şeylerle arama başka bir mesafe katmanı daha ekledi."
Kalan'ın isimsiz anlatıcısının başına gelen kazanın ne olduğunu bilmiyoruz, ama sonuclarından haberdarız: Hafıza kaybı yaşıyor, daha sonra geri kazanmayı başarabildiği hatıralarının duzeni değişiyor ve en basit gundelik hareketleri bile yeniden oğrenmesi gerekiyor. Bir havucu tutup ağzına goturebilmeyi veya yurumeyi yeniden oğreniyor orneğin. İnsani eylemler uzerine uzun uzun duşunuyor boylece. Kazandığı yuklu tazminat sayesinde daha cok kendisi olduğu anları tekrar kurmaya calışıyor.
Tom McCarthy, yaşarken uzerinde hic duşunme gereği duymadığımız, akıp gittiklerinin farkında bile olmadığımız o sahici anların uzerine gidiyor: Yaşamdan bazı "kare"leri cekip alıyor, onları mercek altında buyutuyor, tekrar tekrar oynatıyor ve tum bunlardan akıcı bir roman cıkarıyor.
İngiltere'nin son yıllarda cıkardığı en ilginc yazarlardan Tom McCarthy'ye edebî şohretini kazandıran romanı Kalan'ı, Ciğdem Erkal İpek cevirdi.
"Bu sersemletici derecede muthiş roman, kurgusal konuların en seyrek goruleni hakkında: Mutluluk."
-Jonathan Lethem-
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 324
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Jaguar Kitap
Kitap Adı: Kalan Yazar: Tom McCarthy Cevirmen: Ciğdem Erkal İpek Yayınevi: Jaguar Kitap İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786056587832