Aşkı aramak, tutkunun peşinden gitmek değilmiş, onu anladım. Aşkı aramak hakikati aramakmış.
Şimdi yuzuğume bakarken ondaki aşkı anlama gayretimin her faslının farklı farklı olduğunu goruyorum. Şimdi oğlumun tahta gectiği şu zamanda bundan sonrası icin daha onceki hayatım-dan cok farklıyım. Cok farklı duşunuyorum artık.
Ben artık Ahmed'in gozdesi, başhasekisi, Kosem Sultan değilim. Ben artık Dorduncu Murad'ın validesi Kosem Sultan'ım. Elbette anne ile eş birbirinden farklıdır ama ben gercekten Sultan Ahmed doneminde yapamadıklarımı yapacağım, bunda kararlıyım.
Nasıl ki Anastasya başka, Hatice başka, Mahpeyker başka ve Kosem de başkaydı; şimdi de onceki Kosem ile bundan sonrası farklı olacak. Yuzuk de şahit. Kalbimin butun hislerini işaret parmağımdaki yuzukte muşahhaslaşmış hÂlde goruyorum.
(…) İşte adaların kendi hulyasında gezinen, papazın kızı mı, zangocun kızı mı olduğunu bile bilemeyen koylu Rum kızı ruyasını bile goremediği cihan padişahının sarayına valide sultan oldu. Şaşıyorum, sanki yaşananların hicbiri yaşanmamış da ben o kucuk koyumden kalkıp dunyadaki butun kralicelerden daha etkili ve yetkili valide sultan olmuşum! Nasıl da gecti zaman?
Yaşadığı kucuk Yunan adasından ayrıldıktan sonra guzelliği sayesinde Topkapı Sarayı'nın haremine cariye olarak giren Anastasya, Osmanlı Padişahı I. Ahmed'in eşi olup devlet yonetiminde etkin bir rol oynamış, Padişah IV. Murad ve I. İbrahim'in annesi ve IV. Mehmed'in buyukannesi sıfatıyla tarihe adını Kosem Valide Sultan olarak yazdırmıştır. Cok genc yaşta I. Ahmed'e haseki olmuş, kocası olunce once tahta gecen kocasının kardeşi Sultan I. Mustafa ve daha sonra da Sultan II. Osman zamanında devlet işlerinde etkinliği yavaş yavaş artmıştır. Bu padişahların tahttan indirilmesi uzerine tahta nihayet Kosem Sultan'ın kendi oğlu IV. Murat cıktı. IV. Murat tahta cıktığında yalnızca 12 yaşındaydı ve Kosem Sultan zekÂsı ve hırsıyla artık oğlu adına imparatorluğu perde arkasından yonetmeye başlamıştı.
Hareme girdiği ilk gun buradaki diğer cariyeler gibi olmayacağına yemin eden Anastasya, once padişahının kalbini calmış sonra tum imparatorluğu yonetmiş; hayallerini hayata gecirmek icin gozunu budaktan sakınmamış ve en nihayetinde Anastasya'yı Mahpeyker Kosem Valide Sultan'a donuşturmeyi başarmıştır.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 301
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Elips Kitapları
Kitap Adı: Kosem Sultan'ın Yuzuğu Yazar: Lutfu Şehsuvaroğlu Yayınevi: Elips Kitapları İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786051214191