Deliliğin sınırlarında yalnız bir kadın portresi…
Birinci dalga feminist akımın onde gelen isimlerinden Charlotte Perkins Gilman’ın kaleme aldığı, Maria Brzozowska’nın resimlediği Sarı Duvar Kağıdı, Delidolu’nun resimli kitaplar koleksiyonundaki yerini alıyor.
19. yuzyıl edebiyatının en onemli metinleri arasında gosterilen Sarı Duvar Kağıdı, sinirsel buhranları nedeniyle sayfiye evinde “dinlenmeye cekilen” bir kadının toplumsal rollerin baskısı altında adım adım delirmesini anlatıyor.
Sanatsal cizimleri ve sert kapaklı ozel baskısıyla koleksiyon değeri taşıyan bu sarsıcı oyku, şimdiye dek delilik uzerine yazılmış en kult eserlerden biri olarak anılıyor.
Feminist edebiyatın kilometre taşlarından Sarı Duvar Kağıdı, doğumdan sonra yaşadığı sinirsel buhranları yuzunden hekim olan eşinin tavsiyesiyle dinlenmeye cekildiği yazlık malikanede, kocasının ve gorumcesinin kontrol ve baskılarına rağmen gizlice yazı yazmaya calışan ve kaldığı odadaki sarı duvar kağıdının deseninden yola cıkarak halusinasyonlar gormeye ve delirmeye başlayan bir kadının hikayesini anlatıyor.
Toplum icerisinde keskin bicimde ayrılmış olan kadın erkek rollerini eleştiren Sarı Duvar Kağıdı, aynı zamanda ruhsal olarak “hasta” olduğu gerekcesiyle okumaktan ve yazı yazmaktan alıkoyularak eve hapsedilen kadın imgesini temsil ediyor.
Charlotte Perkins Gilman’ın, sayısız farklı dile cevrilen; resim, gorsel sanatlar gibi pek cok modern yapıta esin kaynağı olan; bircok kez tiyatro ve sinemaya da uyarlanan bu olumsuz eseri, Başak Caka’nın titiz ve donemin ruhunu yansıtan ozenli cevirisiyle yeniden okurlarla buluşuyor.
"Bu kağıtta benim dışımda kimsenin bilmediği ve hicbir zaman bilemeyeceği şeyler var. Desenin kırık bir boyun gibi yana sarktığı yerde bir cift portlek goz baş aşağı beni suzuyor."
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Sarı Duvar Kağıdı Yazar: Charlotte Perkins Gilman Yayınevi: DeliDolu Hamur Tipi: 1. Hamur Ebat: 14,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052349366