Japon Tanrıcası Seiobo’nun bahcesinde uc bin yılda bir ciceğe duran bir şeftali ağacı vardır; meyvesi olumsuzluk getirir. László Krasznahorkai’nin 2015 Uluslararası Booker Odullu sıra dışı romanı Seiobo Orada, Aşağıdaydı kusursuzluk peşinde olumluler diyarına inen tanrıcanın peşine takılıyor.
Kadim bir Buda heykelinin restorasyon seruveni; atolyesini idare eden usta bir Ronesans ressamı; prova yapan bir Noh oyunu aktoru; koylulere ders veren fanatik bir barok muzik tutkunu; Japonya’nın en kutsal tapınağındaki bir ritueli bozan turist kafilesi ve av peşinde bir balıkcıl kuşu…Tematik bir butunluk icinde bir araya gelen bu oykulerden oluşan roman olumsuz sanat eserleri, yaratım Ânı ve kadim rituellerin peşinde ickinlik, yucelik, gelip gecicilik ve elbette hakikat gibi bugun ustu ortulen olguları irdeliyor.
“Obsesif, deha sahibi…”
- James Wood, The New Yorker
“Krasznahorkai’nin eserlerindeki evrensellik Gogol’un Olu Canlar’ıyla yarışır, cağdaş yazındaki sıradankaygıları da misliyle aşar.”
- W. G. Sebald
“Kıyameti anlatan cağdaş bir usta.”
- Susan Sontag
“Onun o uzun ve dolaşık cumleleri beni buyuluyor;yarattığı dunya kasvetli olmasına karşın Nietzsche’nin metafizik avuntu dediği aşkınlığı hissetmemek elde değil.”
- Imre Kertész
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Seiobo Orada Aşağıdaydı Yazar: Laszlo Krasznahorkai Cevirmen: Gun Benderli Yayınevi: Can Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789750740565
[h=5]Oduller[/h] Man Booker Uluslararası Odulu