Şairleri birbiriyle karşılaştırmak, ya da ”en buyuk” demek, anlamsız aslında, ama yine de bundan vazgecemeyiz. En sevdiğim (diyeyim) şairlerden Dezső Kosztolányi, bir mektubunda ”Arany’ı her gun okurum ve ezbere biliyorum”, bir başkasında ”Shakespeare ve Arany, Edgar Poe’dan ve Baudelair’den her zaman daha buyuk kalır” diye yazıyor. Bu turden alıntıları coğaltabilirim, biri mesela ”Butun dunya bir yana, Arany bir yana” diyor. İşte bu Macar ozan János Arany biz Macarların gizli servetidir – bir de Macarca ”arany” ”altın” demek. Gerisini siz duşunun.
Dunya ne yazık onu pek tanımaz, tanıyamaz, cunku şiirleri ceviriye hic gelmiyor. ”En buyuk Macar şair” ya da ”En Macar Macar şair” deriz ona. En zengin kelime dağarcığını kullanıp dilimizin şiirsel/muziksel olanaklarından en cok faydalanan odur. 1817’de doğup 1882’de hayata gozlerini yummuş. O, unlu ozanımız Sándor Petőfi’nin can dostuydu. Eserleri icinde Hun-Macar kardeşliğine ait efsanemizi işleyen guzelim bir destanı ve Omer Seyfettin’in bir oykusune konu olan Drégely Kalesi kuşatmasını anlatan baladı da olmak uzere, birbirinden guzel epik ve lirik şiirler var. Bunları başka dillere aktarmaya kalkan cevirmenler yok gibi.
Gonul, bu servetimizi paylaştırmak ister, bunun icin − belki haddimizi bilmeyerek − János Arany’ın 200. Doğum Yılında bu mutevazı seckiyle ozanımızı Turk okurlarına az da olsa tanıtmaya calıştık.
Edit Tasnádi
(Tanıtım Bulteninden)



Kitap Adı: Macar Bilge-Ozan Janos Arany Yazar: Dursun Ayan Yayınevi: Kitabevi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786059506342