"Tansiyon aleti soranlar, pil soranlar gibi dikilirler kapıda ellerinde dantel: 'Dantele fotokopi cekiyor musunuz?' (...) Dantelden fotokopi cekmediğimizi soyleriz mecburen... Kimi de sorar: 'Kitap var mı?' Doner, dukkÂna, yerdeki, tezgÂhtaki, raflardaki butun kitaba ağır cekimle bakarız (ben bakarım), umarız (ben umarım) ki soran da bizimle (benimle) bakar, bakar da cumlesini duzeltir. Oyle olmaz. Duymadığımızı sanıp yeniden sorar coğu: 'Kitap var mı?' Kafasında bir kitap vardır, aradığı odur; ilginctir, bu soruyla onu sorduğundan da emindir muşteri. 'Bunlar ne? Kitap değil mi?' derim. 'Boyle değil. Ders kitabı?' Hangi ders? Kacıncı sınıf? Yayınevi? Ne cok bilinmezi vardır bir kitabın. Boyle gelenden işe yarar cevap almamız kolay değildir. 'Okul icin' derler, 'Oğretmen istiyor' derler, 'Cocukların hepsinde varmış' derler... 'Sarı renkliymiş'."
Necati Mert, taşrada bir kitabevini yaşatma macerasını anlatıyor. Kitapcılık macerasının etrafında, taşra hayatını anlatıyor: Cek tahsildarını "komunist!" diye kovalayan kitapcıyı, dolandırıcıya para kaptıran dağıtımcıyı, muşterisi tarafından dovulen esnafı... Herhangi bir taşrayı değil, Adapazarı'nı, Adapazarı'nın yakın tarihini anlatıyor Necati Mert. Adapazarı mikro evreninde, 12 Mart doneminden gunumuze, Turkiye'nin toplumsal ve politik değişim surecini anlatıyor. Solculuğun ve sağcılığın değişimini... Sadece gundelik ve politik hikÂyat değil ama... Memleket Kitabevi, Necati Mert'in kendi yazarlık seruveniyle ic ice, taşrada edebiyat ve duşunce uğraşının canlı resimlerini sunuyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 309
Baskı Yılı: 2013
Dili: Turkce
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Kitap Adı: Memleket Kitabevi Yazar: Necati Mert Yayınevi: İletişim Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9789750512735