Kara, cekik gozlerini uyku almış, ac oğul
On iki ince kemiğin kırılmış Boğac oğul

Tatlı canın seyrandaymış yakala ki gitmesin
Azrail atına binip dunyayı terk etmesin

Oz govdende canın varsa oğul haber ver bana
Kara başım kurban olsun, feda olsun yoluna

Kazılık Dağı, suların
Akarken akmaz olsun
Bağrında biten otların
Cıkarken cıkmaz olsun
Oğuz gulun, nevruz gulun
Kokarken kokmaz olsun
Geyiklerin taşa donsun
Sekerken sekmez olsun
(…)
Beri gel sutunu emdiğim ana
Kazılık Dağı'nın gunahı yoktur
Beddua eyleme boşu boşuna

Akan sularından kemlik gormedim
Biten otlarından bela dermedim
Aslana, kaplana fırsat vermedim

Geyiği taşlarda seker sessizce
Tavşanı korkarak cıkar sessizce
Bir deresi vardır akar sessizce

Dede Korkut Oğuznamesi, on iki hikÂye ve bir mukaddimeden oluşur;sozlu halk edebiyatının en onemli temsilcisi olan bu destansı hikÂyeler 15. asrın sonları ile 16. asrın başlarında yazıya gecirilmiştir. Oğuzların yaşayış şekline, gelenek goreneklerine dair bilgiler, diğer kavimlerle yaptıkları mucadeleler, han ve beyler hakkında methiyeler, kahramanlıklar, hikmetli sozler, tarihimizin bu merak edilen donemine dair ayrıntılı bilgi sağlarken aynı zamanda bunların anlatım gucu, soyleyiş incelikleri bakımından hÂl etkisini koruması bu eseri hem Turk hem dunya edebiyatı icin cok kıymetli yapmaktadır.

Boğac Han, Beyrek, Deli Dumrul, Bayındır Han gibi Oğuz beylerinin ve kahramanlarının başlarından gecen olaylar surukleyiciliği ve anlatılış bicimiyle okuyucuyu kendine ceker. Eserin orijinalinde nazım ve nesir bir arada verilmiştir. Yazarımız Kenan Carboğa ise "Korkutname"de, beş hikÂyeyi tamamen hece olcusu kullanıp nazım hÂlde yeniden ele alarak Turk edebiyatına değerli bir katkıda bulunurken, edebiyat severlerin keyifle okuyacağı bir eser meydana getirmiştir.
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 200

Baskı Yılı: 2015

Dili: Turkce
Yayınevi: Elips Kitapları
Kitap Adı: Korkutname Yazar: Kenan Carboğa Yayınevi: Elips Kitapları İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786051213675