
Okul oncesi cocukların gunde 11-12 saat, 6-12 yaş arası cocukların ise 9-11 saat arasında uyuması gerekiyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, yeterince uyumayan cocukların hem yaşam kalitesinin hem okul başarısının olumsuz etkilendiğini soyledi. Baykal'ın cocuklarda uyku sorununa ilişkin tespit ve onerileri şoyle:
- İlkoğretim cağındaki cocuklarda kronik horlama oranı %10, apne oranı ise %1'dir.
- Apne konsantrasyonu bozar, oğrenme zorluğu ve okul başarısızlığına neden olur.
- Cocuk horluyor, gece ustunu acıyor, aşırı terliyor, yatakta surekli donuyor ve nefes ritmi bozuluyorsa uyku apnesinden şuphelenin.
- Uyku apnesi nedeni buyuk bademcik ve geniz etidir. Burun polipleri de apne yapabilir.
- Uyku apnesinde oksijen seviyesinin duşmesi cocukta yuz, cene ve ağızda yapısal bozukluklar ortaya cıkabilir. Gece buyume hormonu daha az salgılanır dolayısıyla gelişim bozulur, kilo alımı ve boy uzaması durur.
OKUL BAŞARISI AZALIR
- Uyku duzeni bozulan ve gece yeterince uyuyamayan cocukta ders konsantrasyonu azalır. Algı bozukluğu beraberinde ezberleme ve oğrenme gucluğunu getirir. Dikkat azalması ve hafıza kullanımında bozulma gorulur. Gun icerisinde hırcın davranışlar sergileyen cocuk tahammulsuz ve hiperaktif olur.
İLACLA DUZELMEZSE AMELİYAT KESİN COZUM
Op. Dr. Bahadır Baykal, cocuğun şikayetleri bir ust solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya cıkmışsa ilac tedavisi uygulanabileceğini, duzelmezse geniz eti ve bademciklerin buyukluğunun ameliyat acısından değerlendirileceğini soyledi. Baykal, "Geniz eti ve bademcik sorunundan kaynaklanan uyku apnesi ameliyat sonrasında duzeliyor. İştah artıyor, buyume ve gelişme duzene giriyor ve cocuk yeterli uyuduğu icin okul başarısı artıyor" dedi.
__________________